Navracsics Tibor nehéz helyzetben volt, már esélye sincs közvetíteni

2019.03.04. 15:51
Az uniós biztos ezúttal az ELTE és a Milánói Egyetem diákjainak mesélt lehetetlen küldetéséről.

Navracsics Tibor uniós kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos az elmúlt hetekben többször is beszélt arról a lehetetlen helyzetről, hogy pártja, a Fidesz kiküldte biztosnak az unió "kormányába", majd az azt követő másodpercben minden lehetőséget megragadott, hogy rugdossa ezt a kormányt.

Előbb a Civil Rádió munkatársának, Fiala Jánosnak mesélt erről, most pedig a hvg.hu tudósított az ELTE-n tartott fórumáról, ahol a portálnak nyilatkozott. A biztos szerint amikor a magyar Fidesz nem támogatta Jean-Claude Junckert, onnantól az ő személyes helyzete már pocsék volt, mert mindenki "úgy" nézett rá.

legalacsonyabbra osztályozott teljesítményű (vélhetően ez a megítélés sem lehetett független a faramuci helyzettől) uniós biztos elmondta a diákoknak, hogy eleve nehéz helyzetbe került a magyar kormány és Brüsszel vitája miatt, ami emberileg sem volt könnyű, de a magyar kormány Brüsszel-ellenes plakátkampánya miatt teljesen az utóbbi időben már teljesen két tűz közé került. Navracsics annak sem igazán látja az esélyét, hogy közvetíteni tudna a két álláspont között.

A biztos úgy vélte, hogy a májusi európai parlamenti választás különösen fontos lesz, hiszen az EP sokkal meghatározóbb intézménnyé vált, mint az elmúlt 60 évben bármikor. 

A két hónap múlva esedékes európai választáson ugyan az nem valószínű, hogy a kifejezetten uniószekeptikus pártszövetségek (vannak ilyenek bőven, zöldek, kommunisták, félfasiszták, vagy csak egyszerűen integráció-tagadóak) összességében legyőznék a néppárti, a liberális és a szociáldemokrata EU-pártiakat, de soha nem rezgett még ennyire a léc.