Botond, Mózes
EUR 389,40 Ft
USD 373,29 Ft
12 °C
29 °C

Teljesen átláthatatlan, kiből csinálhatnak magyar állampolgárt

2019.03.05. 08:49 Módosítva: 2019.03.05. 09:00

Magyarországon teljesen átláthatatlanok a magyar állampolgárság megszerzésének feltételei. A honosítás igazi feketedoboz-eljárás, gyakorlatilag bárkit magyarrá tehetnek, mondta a Népszavának Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője.

Mint az Index megírta: a magyar kormány egy titkos program keretében több száz venezuelait fogadott be. Az állam fizette az ide érkezők repülőjegyét a válság sújtotta országból, egy évig állja lakhatásukat, magyar nyelvtanfolyamot fizet nekik, és hamar munkát is vállalhatnak Magyarországon. Ehhez magyar felmenőket kellett igazolniuk, még ha azoknak az ide érkezőknek, akikkel sikerült beszélnünk, sem magyar keresztnevük, sem magyar családnevük nem volt. 

A 2011-ben bevezetett egyszerűsített honosítás a „magyarországi származás valószínűsítését” követeli meg, de ebben nagyon sok homályos pont van, hívta fel a figyelmet Gyulai Gábor.

  • Az alaptörvény szerint kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar volt, vagy magyarországi származását valószínűsíti, és magyar nyelvtudását igazolja. Zavaros azonban, hogy miként ellenőrzik a kérelmezők nyelvtudását. Elvileg a honosítási eljárást magyarul kell intézni. A kérelmezőnek magyar nyelven kell írnia a kérelmét, és neki kell felelnie az eljáró hivatalnok kérdéseire.
  • Annak nincs semmi nyoma, hogy a kormányhivatalokban mérlegelik-e a benyújtott vagy előadott, magyar származásra utaló bizonyítékokat.
  • Az összes honosítási eljárás Magyarországon lényegében titkos, így nem tudni, ki és miként dönt róla.
  • A honosítási ügyeknek nincsenek az ügyfél vagy ügyvédje számára megismerhető aktái. A honosítási döntésekről nem születik szabályos határozat, amiből kiderülne, milyen indokok alapján hozták meg a döntést. Ezzel a döntéssel szemben semmiféle jogorvoslat nem létezik.

Ez a szabályozatlanság a korrupció melegágya lehet, mondta Gyulai. Ilyenre már volt példa. 2015-ben a Nemzeti Védelmi Szolgálat 48 ember ellen tett feljelentést, mert a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalának három ügyintézője olyan külföldieknek állított ki magyar úti- és más személyes okmányokat, akik erre nem voltak jogosultak.

Később az Index oknyomozó cikksorozatából kiderült, hogy 2018-ban 256 ügyben, 1032 érintettel szemben volt folyamatban büntetőeljárás állampolgársággal kapcsolatos visszaélés és korrupció miatt.  

A honosítással kapcsolatos visszaélésekről szóló cikksorozatunk részeit itt találja: 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek