Még túlterheltebbek lettek az ELTE TTK oktatói a leépítések miatt

2019.03.05. 07:16

Miután januárban az ELTE TTK-n és BTK-n is leépítésről döntött az egyetem vezetése, a TTK különösen nehéz helyzetbe került, mivel az oktatók eddig is túlterheltek voltak, és az egy oktatóra eső diákok száma jóval magasabb, mint a BTK-n, írja a Népszava. Januárban összesen hatvannégy ember leépítéséről döntöttek. 

A lap úgy tudja, hogy van olyan idős oktató, akinek az előadásaira több száz diák jár, és van, aki kutatócsoportot is vezet, ehhez viszont az a feltétel, hogy egyetemi tanári státuszban legyen, de ha nyugdíjazzák, akkor a kutatócsoport munkája is bizonytalanná válik.

A problémák miatt a tanári kar levélben fordult a rektorhoz, hogy felhívják a figyelmet, a kutatócsoport fennmaradásán több más dolgozó teljes állása is múlik. A lap szerint eddig 25-30 oktatónak adták oda a nyugdíjazási vagy felmondási papírt, de olyan is volt, aki ezt nem várta meg, és inkább más egyetemre ment dolgozni. 

A BTK-n is hasonló a helyzet, a humántárca már át is utalta a végkielégítések kifizetésére szolgáló összeget, 250 millió forintot, pont annyit, amennyit a leépítéstől megtakarításként várnak.