Megszavazták a teljes pénzfelügyeleti és diplomáciai mentességet a Putyin-közeli banknak

2019.03.05. 14:23

123 igen, 55 nem szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kormány javaslatát, mely szerint a Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban.

Az Index írta meg elsőként, hogy orosz vezetésű és 40 százalékos orosz tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bank (NNB) teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól. A bank minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket.

Az NBB-t nem kötelezik számviteli szabályok bevezetésére sem. Ha az ügyleteihez szüksége volna valamely speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, akkor úgy kellene tekinteni, mintha már rendelkezne azzal. Emellett minden magyarországi jövedelme és tulajdona adómentes lesz. A bank dolgozói diplomáciai mentességet kapnak, ahogy a szakértői, tanácsadói és más vendégei is korlátozás nélkül jöhetnek az országba.

Megírtuk azt is: a kormány azt állítja, a bank székhelyének áthelyezéséről szóló döntés számos előnnyel jár mind a nemzetközi pénzintézet, mind Magyarország számára, kedvező a bank részvényeseinek, ezzel párhuzamosan új lehetőségeket teremt a magyar pénzügyi és gazdasági élet szereplőinek is.

GION GÁBOR PÉNZÜGYEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR SZERINT ráadásul A BANK PONTOSAN OLYAN JOGOKAT KAP EBBEN AZ EGYEZMÉNYBEN, MINT AMILYENEKET AZ ÖT MÁSIK hasonló BANK IS MEGKAP AZ EU-BAN.

Csakhogy ennek a banknak nemcsak uniós tagállami tulajdonosai vannak. Bulgária, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország együttes többségi részesedése 50,16 százalék, az orosz tulajdonrész viszont önmagában 40,03 százalék az intézményben. Ráadásul 2012-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök élesztette újjá az egykori kommunista blokk intézményét, a KGST-banknak is nevezett pénzintézetet, ezután Orbán Viktor kormánya a korábbi kilépés ellenére ismét tulajdonrészt szerzett. Ráadásul a bank elnöke Nyikolaj Koszov, aki korábban az orosz kormányzat számára politikailag fontos projekteket finanszírozó és ezáltal Putyin egyik fontos eszközének tartott állami Vnyesekonombank vezetőségének volt a tagja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét