Magas szintű felkészültségükhöz igazodik a Magyar Posta vezetőinek milliós bére

2019.03.06. 16:02

A mintegy 30 ezer főt foglalkoztató Magyar Posta fontos közfeladatot lát el, ez a vezetés részéről pedig magas szintű felkészültséget igényel. A vezetők bére ehhez igazodik.

A többi között ezzel hárította el Fónagy János államtitkár a Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek címzett kérdést: nem tartja-e visszásnak, hogy a Magyar Posta Zrt. „hatékony, gazdaságos működtetés” megteremtésére hivatkozva 300 embert bocsát el, miközben az öt vezető tisztségviselő havonta összesen 20 millió 700 ezer forintot visz haza havonta?

Fónagy János
Fónagy János
Fotó: Bődey János / Index

Írtunk arról nemrégiben, hogy a Magyar Posta az üzemi tanáccsal előzetesen egyeztetve döntött arról, hogy 2019 tavaszán újabb csoportos, mintegy 300 fős létszámcsökkentést hajt végre a bürokráciacsökkentés folytatásaként, a leépítés elsősorban az irányítási-adminisztratív területeket érinti, többségében a fővárosi munkahelyeken.

Ennek kapcsán ugyanakkor a jobbikos Gyöngyösi Márton írásbeli kérdésben hívta fel a figyelmet: a vezetők bére messze elrugaszkodott a magyar valóságtól. A számára adott közérdekű adatok alapján ugyanis a vezérigazgató bére havonta 5 millió forint, amihez 20 százalékos prémiumot kap. További négy vezető tisztségviselővel együtt pedig a vezetőség bére meghaladja a havi húszmillió forintot.

Mindez azt jelenti, hogy az öt vezető éves bére meghaladja a társaság 2017-es adózott eredményét, 234 millió forintot

– hívta fel a figyelmet Gyöngyösi. A képviselő arra kérte a minisztert, hogy indokolja meg a kiemelt juttatásokat, továbbá adjon tájékoztatást arról is, 2018-ban az öt ominózus tisztviselő mekkora összegű prémiumban részesült.

A választ adó Fónagy János államtitkár a Magyar Posta fejlesztéséről, elsősorban a bürokrácia csökkentéséről írt, arról, hogy micsoda nagyszabású megújulás keretein belül válnak meg a tavalyi száz után idén újabb 300 embertől. Ezt követően adta a tömör kormányzati indoklását annak, miért is keresnek ennyit a vezetőség tagjai. Hozzátette még, hogy 2018-ra sem a vezérigazgató, sem pedig a helyettesei nem kaptak prémiumot.

Noha a kézbesítőket a mostani leépítés nem érinti, hiszen ezen a területen egyébként is létszámhiányos a Magyar Posta Zrt., az jól látszik, hogy a vállalatnál komoly bérfeszültség uralkodik. Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Vám utcai irodája elé vonulnának ugyanis a postások, amivel fel akarják hívni az állami vállalatok működéséért felelős vezető figyelmét arra, hogy a 30, sőt egyes területeken 40 százalékos elvándorlás miatt a stabil dolgozók helyzetet tarthatatlan.

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) február elején levélben jelezte a miniszternek, hogy béremelést kérnek, a bérkövetelést azonban a Posta nem fogadta el. A POFÉSZ választmánya ezután demonstrációs bizottság létrehozásáról döntött, amihez csatlakozik a szintén a Munkástanácsokhoz tartozó Kézbesítők Szakszervezete is. 2019-re ugyanis a 2017-ben megkötött hároméves bérmegállapodás alapján 6 százalékos béremelést kapnak a Posta dolgozói, amit a munkaadó megtoldott plusz két százalékkal, azonban egy ilyen szintű emelés nem tudja megállítani az elvándorlást. A cég régi alkalmazottai is jó esetben bruttó 250-270 ezer forintot keresnek, ami nem elég a megtartásukhoz, állítja a szakszervezet.  • Tippek
  • Hírek