A magyarok megveszekedetten nyugatbarátok

index-12
2019.03.06. 12:33 Módosítva: 2019.03.06. 12:34

Az elmúlt években a magyarok körében látványosan romlott a nyugat-európai országok megítélése, írja az MTI a Psyma Hungary Kft.-re hivatkozva. A cég öt év eltéréssel, 2013 és 2018 végén készített felmérést ezer embert megkérdezve, hogy a felnőtt lakosság hogyan viszonyul bizonyos külföldi országokhoz, mennyire rokonszenvez vagy ellenszenvez velük.

Az adatok - amiket nem részletez az MTI-hír - szerint szinte az összes vizsgált nyugat-európai ország rokonszenv-indexe alacsonyabb lett, mint öt évvel ezelőtt. Nagymértékben javult viszont a kelet-közép-európai országok megítélése.

E változások ellenére továbbra is egyértelműen megállapítható, hogy a magyar lakosság a nyugat-európai országokkal sokkal inkább szimpatizál, mint a kelet-európaiakkal. A preferált országok listájának elején nyugat-európai országok találhatók: Svájc, Ausztria, Nagy-Britannia, Spanyolország. A térségből most is Horvátország került a legelőkelőbb helyre, holtversenyben Svédországgal az ötödik.

A leglátványosabban Németország megítélése romlott, a korábbi dobogós mára a középmezőnybe csúszott vissza, és jelentősen esett Franciaország rokonszenv-indexe is.

A kelet-közép-európai térségen belül látványosan nőtt a visegrádi országok közé tartozó Csehország és Szlovákia támogatottsága, de a legnagyobb emelkedés Szerbia esetében figyelhető meg. A lista utolsó helyén mind most, mind pedig öt évvel ezelőtt Románia és Ukrajna található, bár a rokonszenv-pontszámok itt is javultak.

Kitértek rá: a rokonszenv és ellenszenv alapján továbbra is megfigyelhető egy erőteljes választóvonal Nyugat és Kelet között, ezt jól mutatja a nagyhatalmak megítélése is. Az Egyesült Államok és Oroszország viszonylatában a magyar társadalom továbbra is jóval inkább Amerika-párti. 

A Távol-Kelet vonatkozásában a szocialista Kína megítélése - bár az elmúlt években jelentősen javult - jócskán elmarad a listán újonnan szereplő Japán megítélésétől.