Milyen válaszokra számíthat Weber Orbántól?

D MTI20180911025
2019.03.06. 11:25

Manfred Weber ultimátumot adott Orbán Viktornak, a német politikus szerint három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy ne zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP). 

  • Orbán „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”.
  • Orbánnak bocsánatot kell kérnie az EPP tagpártjaitól.
  • Orbánnak biztosítania kell a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Weber hozzátette, még ebben a hónapban világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek.

Az EPP csúcsjelöltje az elmúlt években többször bírálta már a pártcsaládjába tartozó Fidesz lépéseit, ám eddig - ahogy ebben a cikkünkben összeszedtük - a nyilatkozatháborún kívül semmi sem történt. Weber a korábbiakhoz képest most egy kicsit konkrétabb feltételeket szabott, ám ezek közül kettőre Orbán már az ultimátum előtt is választ adott. 

Brüsszel elleni kampány

Erős ellentmondás feszült aközött, hogy a kormány azonnal leállítja a Brüsszel elleni kampányát, valamint hogy még ebben a hónapban világossá kell válnia a feltétel teljesülésének. Kovács Zoltán napokkal ezelőtt bejelentette, hogy a Soros-Juncker kampány március 15-ig tart, Orbán pedig azt ígérte, hogy a hónap közepétől Junckert Frans Timmermansra, a szocialisták csúcsjelöltjére cserélik majd. 

Orbántól váratlan és szokatlan lenne, ha a timmermansos plakátok nem kerülnének ki, mint ahogy az sem lenne logikus, ha az EPP amiatt izmozna, mert az egyik tagpártjuk egy rivális pártcsalád vezetője ellen kampányol. Másrészt a Fidesz évek óta hadjáratot folytat Soros György ellen (sokak szerint antiszemita felhanggal), a Néppárt pedig eddig nem követelte, hogy le kell szedni a sorosozó plakátokat. 

Azért sem várható, hogy ne kerülnének majd ki a Soros-Timmermans plakátok, mert ennél a Fidesz szinte csak keményebb Európai Unió elleni kampányokat folytatott, elég csak a Brüsszel megállításáról szóló 2017-es nemzeti konzultációra és plakátkampányra gondolni. 

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Brüsszel elleni kampány leállításáról a 24.hu szerint azt mondta kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy "a véleménynyilvánítás és a szólásszabadság értékét sokra tartó kontinensen, ha valakinek a brüsszeli bürokrácia bizonyos kérdéseivel kapcsolatban kritikus a véleménye, azt hadd mondja el".

A CEU maradása

A CEU ügyének lassan két éves története van a Néppártban. 2017-ben az EPP zárt frakcióülésén Weber felszólította Orbánt, hogy tartsa tiszteletben a tudomány szabadságát, és bár nem kapott határidőt a kormányfő, egyértelművé tették neki, hogy következményei lesznek, ha nem változik a CEU-val szembeni események irányvonala. Orbán pedig a tudósítások szerint megígérte, hogy figyelembe veszi majd az Európai Bizottság (EB) ajánlásait, a CEU pedig maradni fog Budapesten.

A történet folytatása ismert, a CEU amerikai diplomát adó képzései elköltöznek Bécsbe, ami marad, az a magyar diplomát adó Közép-európai Egyetem. Orbán pedig arról beszél, hogy a CEU eddig nem költözött el, és ezután sem fog, mondván, ő nem ilyen embernek ismeri Soros Györgyöt. Idén januárban Orbán azt mondta Weber CEU-t érintő kritikájára, hogy bepalizták a barátját, mert hogy az egyetem valójában továbbra is itt van. 

Deutsch Tamás is ezt a bepalizós narratívát hozta fel az ATV-ben: "Megmalmozzák Manfred Webert. Úgy ítéli meg, hogy a magyarországi és egyébként európai politikai riválisai által megfogalmazott politikai állítások felelnek meg az igazságnak. Higgyen a szemének".

Bocsánatkérésre várhatnak

A bocsánatkérés ügye a másik két feltételnél is könnyebben megfejthető, hiszen mennyi esély van arra, hogy Orbán Viktor egy választási kampányban bocsánatot kérjen "Soros embereitől", olyanoktól, akiket ő hasznos idiótáknak tart? Megkérdeztük Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől, hogy számíthatnak-e az EPP tagpártjai Orbán bocsánatkérésére, a megkeresésre Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója válaszolt. 

Álláspontunk szerint az Európai Néppárton belül zajló vita a bevándorlásról szól. Ebben a vitában mi mindenkinek a véleményét meghallgatjuk. Ugyanakkor az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása a Fidesznek fontosabb a pártfegyelemnél. Ebben nem engedünk.

- írta arra a kérdésre, hogy várható-e bocsánatkérés Orbántól. 

Deutsch egyébként csodálkozna, ha Orbán bocsánatot kérne, mert mint fogalmazott: "Azért ez nem egy babazsúr, ahol kicsit meghúztad a copfomat is ez fáj nekem. Ennél jóval komolyabb ember Manfred Weber".

A Néppárt és a Fidesz konfliktusában a legutóbbi fejlemény, hogy a Néppárt szerdai frakcióülésén nem került napirendre a Fidesz kizárásának ügye, mert Manfred Weber nem ment el, és a frakcióvezető azt kérte, hogy a jelenléte nélkül ne tárgyaljanak erről. A tervek szerint március 20-án fognak a Fidesz kizárásáról tárgyalni a Néppártban.