Halottnak nyilvánított magyar nő igényelt magának útlevelet a hágai konzulátuson

2019.03.07. 07:39

A hágai konzulátuson szeretett volna útlevelet igényelni 2018 októberében a Magyarországon már tíz éve halottnak nyilvánított nő - olvasható a Somogy Megyei Főügyészség által kiadott sajtóközleményben. Az ügy rendezésére most nyújtottak be kérelmet a Kaposvári Járásbírósághoz.   

A magyar nő édesanyja még 2008-ban kérte gyermeke halottá nyilvánítását a Kaposvári Városi Bíróságon. Az anyja egy csecsemőotthonban hagyta lányát, majd feltehetően külföldre távozott. A bíróság megalapozottnak találta a kérelmet, és a nőt halottá nyilvánították. 

Mikor tíz évvel később a nő útlevelet akart igényelni magának Magyarország Hágai Konzulátusán, a nyilvántartásokból kiderült, hogy ő igazából halott.

A nő nyilatkozata szerint 1998-ban távozott külföldre, azóta nem járt Magyarországon, a családjával pedig semmilyen kapcsolatot nem tartott. 

Korábbi okmányaiban szereplő fényképek, illetve a konzuli jelentéshez csatolt fényképek alapján biztos, hogy a nő megegyezik a holttá nyilvánított személlyel. 

A Hágai Nagykövetség konzulja felkereste a Somogy Megyei Főügyészséget, hogy a halottá nyilvánítást hatályon kívül helyezzék. A jogi helyzet rendezése után, a nő ismét kaphat majd útlevelet. 

Egy hasonló eset történt Romániában, szintén 2018 októberében. Egy közel húsz éve halottnak nyilvánított páciensnek próbáltak meg személyigazolványt készíteni a Socola Pszichiátriai Intézet illetékesei.