Fordulatot vesz a kormány plakátkampánya

2019.03.07. 10:33
  • Március 15-ig leszedik a Soros–Juncker-plakátokat, utána a kormány a családtámogatásról szóló kampányt indít. Bizonytalan, hogy később jönnek-e az Orbán által bejelentett Soros–Timmermans-plakátok. 
  • A Fidesz továbbra is az Európai Néppárt tagja akar maradni, és Gulyás Gergely szerint e pártcsalád tagjaként indul az EP-választáson.
  • Manfred Weber ultimátumai ellenére a miniszter szerint jó, ha Weber lesz az Európai Bizottság következő elnöke.
  • A kormányinfón a miniszter a reptéri állapotokról, a bevándorlási vészhelyzetről és a Posta vezetőinek fizetéséről is beszélt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a szerdai kormányülésen Orbán demográfiai csomagja, a falusi csok és a szakképzések támogatása volt a fő téma. A kormányülés éjszakába nyúlt szerdán, és csütörtökön is folytatódik majd. 

A kormány családtámogatási programjának négy pontja július 1-től lesz elérhető. Ezek a miniszter szerint a következők: babaváró támogatás, kiterjesztett csok, hitelelengedés, nagycsaládosok autótámogatása. A családvédelmi programhoz szükséges törvénymódosító javaslatokat már talán pénteken, de legkésőbb jövő kedden benyújtják a parlament elé. 

A kormány úgy döntött, hogy minden népességcsökkenéssel érintett kis településen igényelhető lesz a falusi csok, ez összesen közel 2400 települést jelent. A falusi csok nemcsak ingatlan vásárlására, hanem korszerűsítésre, bővítésre is igénybe vehető. Az indokolatlan árfelhajtó hatás elkerülése érdekében arról is határoztak, hogy lakásvásárlás esetén a 10 millió forintos összeg legfeljebb fele fordítható vásárlásra, a másik fele pedig felújításra, bővítésre.

A szakképzés megerősítésére és kibővítésére készített tervet Palkovics László miniszter. Gulyás szerint az osztrák rendszer több elemét átvennék, illetve a kormány Apáczai-ösztöndíjat ad majd azoknak, akik 14 éves koruktól úgy készülnek az érettségire, hogy közben szakmát is szeretnének szerezni. Az ösztöndíj legkésőbb jövőre hatályba léphet, és mindenkire vonatkozhat, aki szakképzésben vesz részt. Gulyás szerint az összeg folyamatosan emelkedhet, és már induláskor 30 ezer forint körül lehet. 

Maradnának a Néppártban

Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta: a Politicót úgy kell olvasni, hogy ha valami ott megjelenik tényként, akkor annak az ellenkezője igaz. A miniszter ezután propagandaújságnak nevezte a brüsszeli közéleti lapot, amely az utóbbi napokban több, a magyar kormányt érintő cikket is közölt. A lap egyik cikke arról szólt, hogy Angela Merkel német kancellár nem hajlandó Orbán Viktorral ünnepelni a vasfüggöny lebontásának évfordulóját. 

Az Index kérdésére Gulyás kijelentette, hogy a Fideszből nem tárgyaltak Marie Le Pen pártjával, ahogy írtuk a Politicóra hivatkozva. A miniszter megjegyezte, a kormányok között van kapcsolattartás olyanokkal is, akiknek a pártja nem tagja az EPP-nek, ilyen például a lengyel kormánypárt, de nem tárgyalnak, és nem tárgyaltak senkivel, hogy mi történne akkor, ha a Fideszt kizárják a Néppártból.

A miniszter pusztán „gondolatkísérletként" kijelentette, hogy ha a Fidesz valamiért nem lenne a Néppárt tagja, akkor a német CDU-val és CSU-val, valamint a nagyobbik osztrák kormánypárttal jó kapcsolatot kell tartani, a német AfD-vel pedig semmilyen együttműködési lehetőséget nem lát.

Gulyás arról is beszélt, hogy a Fidesz a Néppárt tagja, és e pártcsalád tagja akar maradni. A miniszter ezzel a Magyar Nemzetben ma megjelent cikkre reagált, amely azt szorgalmazta, hogy a kormánypárt lépjen ki az EPP-ből, és kössön szövetséget Matteo Salvinivel, az osztrák Szabadságpárttal, valamint a lengyel kormánypárttal.

Közeledtek a Fidesz és az EPP álláspontjai 

Gulyás azt mondta, hogy megérti a Magyar Nemzet-cikk „mögött álló megfontolásokat és indulatot". A miniszter szerint ma az EPP-ben lehet a leghatékonyabban kereszténydemokrata politikát folytatni, „mi erre szeretnénk kísérletet tenni". Gulyás Weber nyilatkozataira reagálva azt mondta, hogy Weber „az Európai Bizottság csúcsjelöltje, nap mint nap sajtónyomás alatt áll, és ennek néha túlzottan is meg akar felelni". 

A miniszter Weber ultimátumai ellenére is azt mondta, hogy az a legjobb Európa számára, ha ő lesz az Európai Bizottság következő vezetője. 

Gulyás ezután arról beszélt, hogy egyeztetnek a Néppárt vezetőivel. A politikus ugyanezt mondta a kormányinfó előtt a Reutersnek is. Kérdésre válaszolva a miniszter közölte: a CDU új elnökével és Manfred Weberrel is egyeztetett már. A Bloomberg kérdésére Gulyás akként vélekedett, hogy a néppárti vezetők és a Fidesz álláspontjai az elmúlt egy hétben közeledtek egymáshoz. Bár jósolni nem akart, Gulyás azt mondta, hogy szerinte a Néppárt tagjaként fognak indulni az EP-választáson. 

Egy másik kérdésre válaszolva Gulyás kijelentette: a Néppártnak is az az érdeke, hogy a Fidesz bennmaradjon a Néppártban, „politikai öngyilkosság lenne" nekik, ha a Fideszt kizárnák. 

A mi népszerűségünknek nem ártana

– jelentette ki a miniszter, aki szerint nem lenne belpolitikai jelentősége, ha kizárnák őket az európai pártcsaládból. 

Új plakátkampány jön

Az Atv.hu kérdésére Gulyás azt mondta, hogy jövő héttől a családvédelmi akciótervről szóló tájékoztató plakátkampányt fognak indítani. A miniszter többször kitért a válasz elől, amikor arról kérdezték, hogy március 15-től jönnek-e a Soros–Timmermans–plakátok a Soros-Junker plakátok után. Mint korábban megírtuk: Orbán néhány napja egy interjúban bejelentette, hogy Junckert Timmermansra cserélik a Brüsszel-ellenes plakátokon. 

Arra a kérdésre, hogy Weber ultimátumai közül a harmadikban, a CEU ügyében változhat-e a kormány álláspontja, Gulyás azt mondta, hogy „nincs ügy”, ezt már az amerikaiakkal is rendezték hónapokkal ezelőtt. „Ha valaki elolvassa Weber levelét, akkor azt látja, hogy a harmadik feltétel teljesült” – közölte Gulyás.

A Magyar Posta vezetőinek fizetésével kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy Orbán iránymutatása szerint az állami szektorban a vezető beosztásokban dolgozók prémiumokkal és egyéb juttatásokkal együtt sem kereshetnek havi 5 millió forintnál többet. Tegnap írtuk meg, hogy az öt vezető tisztségviselő havonta összesen 20 millió 700 ezer forintot visz haza havonta a Postán. 

Konkurálnak-e egymással a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi javaslatai? Gulyás szerint kölcsönösen jó programokról van szó, egyszerűen a jegybank messzebbre tekint, mint a Pénzügyminisztérium – mondta Gulyás. Kérdésre válaszolva azt mondta: sajnálja, hogy „Schmidt Máriáék" lemondtak a Figyelő szerkesztőbizottságáról. 

A reptéri állapotok kapcsán Gulyás azt mondta: tűrhetetlennek tartják, ahogyan a Budapest Airport kiszolgálja fapadosok vendégeit. Gulyás reméli, hogy idén nyáron már nem fogják „borzalmas fémépületekben 40 fokban várakoztatni az embereket" - jelentette ki. A reptér körüli kérdésekről itt írtunk bővebben. 

Az Index kérdésére, hogy miért van még mindig tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarországon, holott ezt a rendőrségi statisztikák már egyáltalán nem igazolják, Gulyás azt mondta: a Belügyminisztérium tesz javaslatot arra, hogy indokolt-e fenntartani a válsághelyzetet. A miniszter feltételezi, hogy a BM a jogszabályok alapján tett javaslatot arra, hogy fenntartsák a válsághelyzetet, és az egyébként fideszes többségű parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága is támogatta ezt. A témában készült cikkünket itt olvashatják. 

A jövő évi költségvetés tekintetében Gulyás azt mondta, hogy nem fogadna nagy összegben arra, hogy jövőre csökkenni fog az szja. Az Mfor.hu arra is rákérdezett, hogy kaphatnak-e még egyszeri támogatást a nyugdíjasok, mire Gulyás annyit mondott, hogy „bármi megtörténhet”. A miniszter kérdésre válaszolva azt is kijelentette, hogy megbízható szakértői elemzések szerint akár már szeptemberben lehet egy gazdasági válság, ami a prognózisok szerint a 2008-as gazdasági világválságnál minden bizonnyal kisebb lesz. 

Megkérdezték a minisztertől, hogyan áll a tárgyalás az amerikaiakkal a közepes hatótávolságú rakéták kapcsán, Gulyás erre azt mondta, hogy folyamatos az egyeztetés az USA és a magyar honvédelmi tárca között. Szerinte már jövőre megvalósulhat a vásárlás. A hazai haderőfejlesztés hátteréről itt írtunk bővebben