Ki a legszabadabb magyar?

38274556 10160560344100234 3378314497851654144 o
2019.03.07. 09:35

Magyarországnak óriási szükség van szabad emberekre, és arra is, hogy ezeket az embereket minél többen megismerjék, a példájukból erőt, ihletet merítsenek. Az idén 25 éves Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) díjat alapított, hogy megtalálja azokat, akik a lehetőségeikhez mérten a legtöbbet tették, teszik azért, hogy Magyarország szabadabb legyen.

A két Szabad-díjas egyikét a TASZ közösségének jelöltjei közül a szakmai zsűri választja ki, a másikról pedig a közönség dönthet majd itt, az Indexen.

A szabadság kicsit mindenkinek mást jelent. A TASZ azokat az embereket tartja a szabadság hőseinek, akiket a meggyőződésük olyan tettekre sarkall, amelyekre mindenkinek lehetősége lenne, amiktől kicsit jobb Magyarországon élni, amikre méltán lehetünk büszkék.

Ilyen lehet

  • a tanár, aki időt és energiát nem sajnálva vezeti a helyi tanodát, ahol gyerekek tucatjai töltik a szabadidejüket;
  • az apuka, aki gondoskodik róla, hogy jobb körülmények között várakozhassanak a hozzátartozók egy kórteremben;
  • az olyan utcai boltos, aki odaadja a megmaradt ételt a nap végén a hajléktalan embereknek;
  • a pultos, aki nem tűri a rasszizmust a kocsmájában.

A sort nagyon sokáig lehetne folytatni.

Ha ismer olyan embert, aki megérdemelné, hogy nagyobb figyelmet kapjon az, amit a szabadabb Magyarországért tesz, jelölje a Szabad-díjra!

A jelöltségnek nincs más feltétele, mint hogy az illető 18. életévét betöltött és a politikai pártoktól független személy legyen. A jelölt nem lehet a TASZ munkavállalója vagy annak közeli hozzátartozója, és tevékenysége nem lehet ellentétes a TASZ missziójával.

Ha jelölne valakit, töltse ki március 6. és március 20. között a szervezet honlapján a közönségdíjas pályázat űrlapját. Olyan embert jelöljön, aki abba előzetesen beleegyezett.

A zsűri a beérkezett jelölések közül öt embert választ ki, közülük kerül majd ki a közönségdíjas. Ő 250 ezer forintot is kap, hogy azt a jelöléséhez kapcsolódó tevékenységre fordítsa.

A szavazás online, az Index felületén zajlik majd április 8. és május 3. között. Az első Szabad-díjakat május 4-én a Francia Intézetben adják át. Itt a közönségdíjas mellett a Szabad-díj taszosok által összeválogatott tíz várományosa is felszólal majd.

Nézzen szét a környezetében, jelöljön valakit a Szabad-díjra és kövesse a szavazás folyamatát az Indexen és a TASZ Facebook-oldalán!