Kétszer is lehalt az EP-választásra fejlesztett kommunikációs rendszer a főpróbán

2019.03.08. 22:56

Kétszer is lehalt a Nemzeti Választási Iroda rendszere az országos technikai próbán. Az Azonnali információja szerint az európai parlamenti választásra készülve országos technikai próbát tartottak kedden, de az informatikai rendszer egy része nem működött.

A lap kérdésére az NVI nem cáfolta a hírt, közleményben reagáltak: 

A március 5-i országos technikai próba során VÁKIR autentikációs modulja lelassult. A nap folyamán a rendszer üzemeltetője emiatt többször újraindította az érintett modult. A próba után a fejlesztők a komponenst kijavították.

Az országos technikai próba részeként a helyi választási irodák tagjai beléptek a megfelelő felületre, hogy a teherbírást teszteljék a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerben (VÁKIR), illetve a Nemzeti Választási Rendszerben (NVR) párhuzamos terhelés esetén.

  • A VÁKIR többek közt arra szolgál, hogy a helyi választási irodák azon keresztül kommunikáljanak a területi választási irodákkal.
  • Az NVR pedig az a felület, ahol például feldolgozzák az átjelentkezéseket, és rögzítik a jelöltek és a pártok eredményeit.

Az Azonnali információja szerint problémát okozott a helyi választási irodák tagjainak, hogy bejelentkezzenek a VÁKIR-ba március 5-én. A következő teszt két nappal később szintén nem ment le zökkenőmentesen, többen továbbra sem tudtak belépni, aki meg igen, azoknak nagyon lassan működött a rendszer. Ez már csak azért is problémás, mert VÁKIR felületén van olyan fórum, ahol a helyi választási irodák munkatársai tudják jelezni a területi irodák, illetve az informatikusok felé, ha problémájuk van.

Az NVI május közepére tervez sajtónyilvános főpróbát.