Sándor, Ede
6 °C
10 °C

Manfred Weber Budapestre jön, hogy személyesen beszéljen Orbánnal

2019.03.09. 19:34 Módosítva: 2019.03.09. 22:03

A jövő héten Budapestre látogat Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és vezető jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, írja a Népszava a német Welt am Sonntag lapban készült Weber-interjú alapján. Weber személyesen szeretne beszélni Orbánnal a kialakult helyzetről.

A következő napokban ismét törekedni fogok a személyes megbeszélésre Orbán Viktorral Budapesten, mert meg akarom próbálni világossá tenni számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik

– idézi az MTI Webert, aki azt is közölte, hogy „nem egy Kelet és Nyugat közötti konfliktusról van szó vagy a migrációs politikáról, hanem arról, hogy milyen értékek határozzák meg az EPP-t és az EU-t”. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére egyelőre nem kívánt részleteket közölni a tervezett megbeszélésről.

Arról, hogy kik támogatják, és kik védik a Fideszt a Néppárton belüli konfliktusban, itt írtunk bővebben.

Péntek délután az EPP szóvivője is nyilatkozott és azt mondta, már 13 párt kezdeményezte a Fidesz kizárását a Néppártból. Az eddig ismert 12-höz az Erős Bulgáriáért nevű jobbközép párt is csatlakozott – írta az MTI. Ennek a pártnak egy képviselője van az EPP-ben. A Fidesz kizárásáról az EPP-tagpártok az Európai Néppárt március 20-ai politikai közgyűlésén szavazhatnak. A kizáráshoz abszolút többségre van szükség.

Legutóbb egyébként  Silvio Berlusconi telefonált rá Orbánra, hogy elmondja, az általa vezetett jobbközép Hajrá Olaszország (FI) párt nem szavazza meg a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Weber egy, a Bild című német lapban még kedden ismertetett interjúban kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni. Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”. A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel az, hogy biztosítja „a Soros György által támogatott” Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény „ismét ki tud adni amerikai diplomákat” a magyar fővárosban.

A Die Welt szombati beszámolója szerint Manfred Weber az ügyben levelet írt az EPP elnökének, Joseph Daulnak, és ebben a nem nyilvános dokumentumban másként fogalmazott, mint a Bildnek adott interjúban, írja az MTI.

A CEU-val kapcsolatban „egyáltalán nincs szó” amerikai akkreditációval rendelkező képzésről és diplomákról, hanem az intézmény budapesti tevékenységének folytatása körüli nyitott jogi kérdések rendezéséről – írta a német napilap. Értesülése szerint az EPP elnökének írt levélben bocsánatkérésről sincs szó, hanem csupán arról, hogy a tagpártok elvárják Orbán Viktortól, hogy elismerje, ártott az EPP-nek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!