A fideszes államtitkár Unicumot javasolt Gyurcsánynak és a Jobbiknak

2019.03.11. 13:47

A napirend előtti felszólalások jól észlelhető koreográfiája ezen a hétfőn a következő volt: az ellenzéki szónokok a saját pártjuk aktuális témáját hozta elő (például az MSZP és a DK a demográfiát, a Jobbik a székely autonómiát), míg a kormány nevében reagáló államtitkárok a formálódó ellenzéki összefogást ostorozták szüntelenül.

Március 15-én együtt tüntetnek az ellenzéki pártok a Szabad Sajtó útján, és jelentős újdonság lesz, hogy a tervek szerint a Jobbik is csatlakozik ezúttal a baloldali demonstrációkhoz. Ezzel párhuzamosan sorra jelentik be az egyes városokban kerületekben az együttműködést az ellenzéki pártok - ami érezhetően új helyzet elé állítja a Fideszt is.

A Gyurcsány-párt és a Jobbik a "nagy politikai pásztorórája" előtt olyanokat mondott egymásra, hogy nácik, pokol, halál - idézte sorra például a fideszes Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a korábbi gyurcsányi és jobbikos megszólalásokat, amelyek a másikat kritizálták. Ennek ellenére Gyurcsány és a Jobbik pénteken "a Jégbüfénél randizik egymással".

Így jön létre két elvtelen politikai brigád horrorkoalíciója - fogalmazott, és azt javasolta:

kérjék meg Karácsony Gergelyt, hogy hozzon Unicumot, mert szükség lesz rá, hogy ezt az egészet elviseljék.

(Karácsony Gergely 2014-ben, az ellenzéki közös listáról, főként arról, hogy Gyurcsány is rákerült, nyilatkozta azt, hogy "nem tagadom, néhány Unicumot meg kellett innom ma, hogy elviseljem a helyzetet, nem szeretem, hogy így alakult, de ez van").

Mindezt Dömötör a DK-s Arató Gergely felszólalására mondta. Arató arról beszélt, hogy háborúban kevesebb gyerek születik, és "úgy tűnik, ez az ország hadban áll, mert évről évre kevesebb gyerek születik". A kormánypártok a haza ellen vívnak háborút, amelynek vesztesei a gyerekek, a családok - közölte, hozzátéve, Gyurcsány Ferenc DK-elnök ezért hirdette meg hétpontos, családokat támogató programját.

De Dömötör ugyanezzel a témával válaszolt a párbeszédes Burány Sándornak, aki G. Fodor Gábor Viktor Jugendet emlegető kijelentését ítélte el. Dömötör azt kérdezte:

ha önök annyira érzékenyek a szélsőséges akciókra, miért vonulnak a Jobbikkal?

Egy másik államtitkár, Orbán Balázs szintén előhozta ezt a témát, amikor Gyöngyösi Márton Jobbik-frakcióvezető arról beszélt, hogy a Székely Szabadság Napján nem vett részt a Fidesz, csak a Jobbik és az LMP. Orbán Balázs azzal válaszolt, hogy a jobbikosok "összefogtak azokkal, akik a kettős állampolgárok ellen szavaztak", majd felszólította a jobbikosokat, hogy "ne ünnepeljenek velük együtt".