Hosszú szakállal, vállig érő hajjal jelent meg Portik

DSC 4922
2019.03.11. 10:09
Újra elindult a Prisztás-gyilkossággal vádolt Portik Tamás és H. István pere hétfőn a Fővárosi Törvényszéken. Bár három éve Portikot és társát is jogerősen tizenöt év fegyházra ítélték, tavaly augusztusban a hírhedt szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč részletes vallomásában magára vállalta a gyilkosságot, ezért a pert most megújították. Mivel a vádlottak nem akartak újra vallomást tenni, a tárgyalást elnapolták. A per Roháč meghallgatásával folytatódik júniusban.

Bár a megismételt per első, hétfői tárgyalása nyilvános volt, a sajtó és a hallgatóság a Fővárosi Törvényszék épületének egy másik részén, kivetítőről követhette azt. 

Ügyvédje korábban azt mondta, az olajmaffiózó Portik Tamás a börtönben teljesen „magába fordult”, nem nagyon lehet vele kommunikálni és az ügyekről egyeztetni. A hétfői tárgyaláson úgy tűnt, Portikot valóban megviselik a börtönévek: a tárgyalóterembe a TEK vezette be, szürkéskék rabruhában, hosszú, vállig érő hajjal és hosszú őszes szakállal jelent meg.

Portik Tamást 2016 májusában jogerősen tizenöt év fegyházra ítélték a Prisztás-gyilkosság felbujtójaként. Prisztás Józsefet 1996. november 1-jén, fényes nappal gyilkolták meg az óbudai Ladik utcában. Prisztás dúsgazdag vállalkozó hírében állt, az éjszakai életben is komoly neve volt, a hetvenes években az egyik legjobb hamiskártyásként tartották számon, aki a csalásokból és más ügyletekből degeszre kereste magát. Meggyilkolása egyike volt a kilencvenes évek hírhedt alvilági leszámolásainak. 

A 2016-os ítélet szerint Portik Tamás egy ingatlan miatt keletkezett elszámolási vita miatt miatt ölette meg a férfit, F. Ferenc csalta a helyszínre az áldozatot, Portik testőre, H. István pedig fejbe lőtte. Portik végig ártatlannak vallotta magát. Emellett egy másik ügyben, az Aranykéz utcai robbantásban tizenhárom évre ítélték, amiben a vád szerint Jozef Roháčcsal megölette Boros Tamást.

Végül 2018 augusztusában bejelentkezett a hírhedt szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč, és

részletes vallomást tett arról, hogy nem a szintén tizenöt évre ítélt H. István, hanem valójában ő ölte meg a férfit.

A nyomozók nyolc órán keresztül vették fel a vallomását, amiben részletesen leírta a gyilkosságot, és azt is mondta, úgy tudja, a megbízás az orosz–ukrán maffiától érkezett, de ezt csak attól a Jozef Hamalától hallotta, aki a megbízást hozzá közvetítette. (Jozef Hamala már nem él, évekkel ezelőtt meggyilkolták.) Prisztás egyik jóbarátja, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György szerint egyébként Prisztásnak komoly konfliktusa volt ukrán gengszterekkel, akik szerinte súlyos pénzeket követeltek tőle. Ráadásul a Prisztás-ügy nyomozásakor a leszámolásos ügyek egyik koronatanúja, a tanúvédelem alatt álló Radnai László is úgy vallott, hogy Jozef Roháč ölte meg a vállalkozót, ezt viszont lényegében figyelmen kívül hagyta a bíró.

Ezért ismétlik meg most a pert a Fővárosi Törvényszéken. A hétfői tárgyalás elején a bíró kijelentette, hogy kizárólag Jozef Roháč vallomását fogják megvizsgálni, mást nem. Portik nem kívánt újra vallomást tenni, H. István ennyit mondott kissé vehemensen:

Három éve ártatlanul ülök, és azt látom, hogy ha nem lett volna ez a vallomás, akkor az senkit nem érdekelne.

Azt is mondta, bárkire rá lehet húzni egy bűncselekményt, de szerinte ezt az ügyet objektíven kell megvizsgálni. A férfi ügyvédje H. István büntetésének félbeszakítását kérte.

A tárgyalást a vallomások hiányában ezután elnapolták júniusra. Jozef Roháčot is meg fogják hallgatni majd, de a bíró kiemelte, hogy ő és Portik Tamás nyilván nem tartózkodhatnak majd egy teremben, Roháč távmeghallgatással tehet majd vallomást.

Hatyira nem illett rá

Roháč vallomása azért is óriási jelentőségű, mert alvilági, de még rendőrségi körökben is kételkedtek abban, hogy valóban H. István (Hatyi) volt a gyilkos. A férfit annak ellenére ítélték el, hogy az ellene felhozott vád nagyon gyenge lábakon állt, egyebek mellett ezek miatt:

  • valamennyi szemtanú a gyilkost átlagos termetű férfinak írta le, márpedig H. István kifejezetten nagydarab, kövér ember volt ebben az időben;
  • egyetlen tanú kivételével több, az alvilágban mozgó és Portikkal akkoriban kapcsolatban álló ember vallomásában Jozef Roháčot nevezte meg, mint a Prisztással végző bérgyilkost;
  • semmilyen adat vagy bizonyíték nem ismert arról, hogy miután F. Ferenc telefonon értesítette Portikot, hogy hol lesz az áldozat, Portik hogyan értesítette erről H. Istvánt.