Sándor, Ede
6 °C
10 °C

Kedden jön Orbánhoz Manfred Weber

2019.03.11. 10:12

Orbán Viktor miniszterelnök kedden fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjét, és EP-választási csúcsjelöltjét Budapesten - közölte az Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn MTI-vel.

Havasi Bertalan közölte, a keddi találkozó nem lesz sajtónyilvános, arról utólag, a tárgyaló felek megállapodása alapján adnak tájékoztatást.

Manfred Weber a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban jelentette be, megbeszélést kezdeményez Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban. Weber elmondta,

a következő napokban ismét törekedni fogok a személyes megbeszélésre Orbán Viktorral Budapesten, mert meg akarom próbálni világossá tenni számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik.

Weber közölte, hogy

nem egy Kelet és Nyugat közötti konfliktusról van szó vagy a migrációs politikáról, hanem arról, hogy milyen értékek határozzák meg az EPP-t és az EU-t.

Mint megírtuk, már 13 párt kezdeményezte a Fidesz kizárását a Néppártból, utolsóként péntek este az Erős Bulgáriáért nevű jobbközép párt csatlakozott. A Fidesz kizárásáról az EPP-tagpártok az Európai Néppárt március 20-ai politikai közgyűlésén szavazhatnak. A kizáráshoz abszolút többségre van szükség. Arról, hogy kik támogatják, és kik védik a Fideszt a Néppárton belüli konfliktusban, itt írtunk bővebben.

Manfred Weber múlt kedden három feltételt sorolt fel annak érdekében, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését el lehessen kerülni:

  • Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”.
  • A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.
  • A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Ebből egyre már ígéretet tett a kormány, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy a Fidesz továbbra is a Néppárt tagja kíván maradni, és ígéretet tett arra, hogy március 15-ig leszedik a Soros–Juncker-plakátokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!