Megsérült egy Gripen egy éles lőgyakorlaton

2019.03.12. 23:03 Módosítva: 2019.03.13. 11:25

A Veol.hu úgy tudja, hétfőn megsérült az egyik magyar Gripen vadászrepülőgép a héten kezdődött légierős éleslövészeten, ezért felfüggesztették az éles lőgyakorlatokat.

A Mediaworks, azaz a kormányközeli sajtóhoz tartozó Veszprém megyei lap szerint a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ lőterén hétfőn kezdődött a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászrepülőgépeinek éleslövészettel egybekötött szakfelkészítése. Egy hétfői baleset miatt csak úgynevezett száraz begyakorlásokkal folytatódik, azaz – az eset kivizsgálásáig – nem lő egyelőre többet egyik magyar katonai vadászgép sem.

A lap úgy tudja, a repülőgép-fedélzeti gépágyús éleslövészet során a fegyverben úgynevezett csőrobbanás következett be, melynek következtében feltehetően a szétrepülő szilánkoktól megsérült a vadászrepülőgép is. A repülőgép ezután egy rövid ideig még a lőtér felett körözött, majd visszarepült Kecskemétre.

A cikk azt írja, nincs információjuk arról, hogy bárki megsérült volna. Megkeresték a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályát, de egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre.

A Veol azt írta, legutóbb ismert hasonló baleset 1990. április 26-án történt az akkor még működő MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred Mi-24-es harcihelikopterével, amikor éjszakai kiképzési lövészeten a helikopter szárnypilonjaira függesztett 30 mm-es gránátvetőben a lövés során felrobbant az egyik lövedék, repeszeivel több sérülést okozva a technikai eszközben. Akkor sem sérült meg senki.  • Tippek
  • Bankszámla