A Jobbik szerint nem választási csalás pénzt ajánlani a visszalépésért

2019.03.13. 10:17

"Magyarországon bárki visszaléphet, azt hogy ezt ingyen tenné, vagy pénzért, az az ő saját belátásán múlik"

- mondta Jakab Péter a Jobbik szóvivője az Indexnek. Ahogy arról beszámoltunk, Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Kövér Lászlónál a jobbikos Farkas Gergely képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség szerint "megalapozott gyanú" szerint Farkas a 2018 tavaszi országgyűlési választás jobbikos jelöltjeként 600 ezer forintot ajánlott az LMP jelöltjének, ha visszalép a választási küzdelemtől. A beszélgetésről a kampány idején hangfelvétel is kikerült, Farkas akkor úgy nyilatkozott, csak viccelt.

Telefonon kerestük az ügyben érintett LMP-s jelöltet, Midi Melánia Mirabellát, aki a hangfelvétel szerint ezt az ajánlatot visszautasította, de nem akart nekünk nyilatkozni, miután elmondtuk, miért kerestük, letette a telefont. A Jobbiknál az érintett Farkas Gergelyt nem sikerült elérnünk, de Jakab Péter, a Jobbik szóvivője nyilatkozott az ügyben. 

Jakab elmondta, hogy képviselőtársának ez a visszalépésért cserébe 600 ezer forintnyi költség kifizetése megjegyzés komolytalan volt, "ezért Polt Péter a viccet vizsgálja".

Hozzáteszem, hogy ha komolyan is gondolta volna Farkas Gergely azt, amit mondott, még az sem minősülne választási csalásnak, hiszen ma Magyarországon egyelőre még bárki visszaléphet a választástól. Jogi abszurditás

- mondta Jakab.

A kérdésre, hogy függetlenül attól, hogy komolyan, vagy komolytalanul mondta-e a mondatot (ez a hangfelvételből nem derül ki), a felajánlás, hogy visszalépésért cserébe 600 ezer forintnyi költségét fizetik ki az LMP-s jelöltnek, az nem veti-e fel mégis a választási csalás gyanúját, Jakab azt mondta

Mi is jogászokkal néztük meg, és azt mondják, hogy nem. Az, hogy valaki ingyen, vagy megtérítik a költségét, de szabad elhatározásból lép vissza... ha valakit kényszerítenek, az nyilván egy más történet. De ilyen itt nincs. Magyarországon bárki visszaléphet, azt hogy ezt ingyen tenné, vagy pénzért, az az ő saját belátásán múlik.

Jakab szerint ez egyáltalán nem jogi kérdés, hanem politikai: ez egy politikai leszámolás, aminek az áll a hátterében, hogy a Fidesz aggódik az ellenzéki együttműködés miatt. A jobbikos politikus szerint ez ennek a része, Polt Péter segítségével most az együttműködők közé megpróbálnak éket verni.

Ha Polt Pétert igazán a választási csalás érdekelné, akkor ajánljuk figyelmébe a kamupártoknak a vizsgálatát, meg ajánljuk választások napján beutaztatott ukránoknak az ügyét. Ott lehet választási csalást keresni

- mondta Jakab.

Frissítés: A Jobbik közleményen reagált, és azt írják:

A hamis vádak ellenére a Jobbik megszavazza majd Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését, - ahogy korábban is így tettünk minden esetben -, és maga Farkas Gergely is lemond mentelmi jogáról. A Jobbik sosem bújt a mentelmi jog mögé, nekünk és Farkas Gergelynek ugyanis nincsen takargatnivalónk, bátran állunk az igazságszolgáltatás, de még a Fidesz irányítása alatt álló ügyészség eljárása elé is. (...) Farkas Gergely tavaly a választási kampányban egy kötetlen beszélgetés folyamán az LMP-s jelölt felvetésére kérdezett vissza a visszalépésről. Senki nem fizetett senkinek, bűncselekmény nem történt.

Az egyezkedésről, az ajánlattételről és a visszautasításról hangfelvétel is készült. Ezen Farkas azt fejtegeti, hogy minden szavazatra szüksége van, ezért szeretné elérni az LMP-s visszalépését. Midi Melániának ugyanis szerinte még annyi esélye sincs legyőzni a fideszes képviselőt (a későbbi győztes Bányai Gábort), mint a jobbikos indulónak. Midi Melánia viszont azzal hárítja el a kérést, hogy "végigcsinálta mínusz tízben az ajánlásgyűjtést", ráadásul megrendelte a plakátokat, szórólapokat, ami legalább 600 ezer forintos kiadás. Ezt egy jelölt tudja finanszírozni az államtól kapott 1 millió forintból, ám visszalépés esetén értelemszerűen nem jár ez a pénz. Farkas ennél a pontnál veti fel, hogy

ha kifizetjük, akkor visszalépsz?

Midi erre zavartan nevetve megjegyzi, hogy "ez kicsit azért erős volt". Farkas a felvétel nyilvánosságra kerülése után azt állította, hogy a hangsúlyából is érződik, hogy csak "vicces felvetés volt", de ennek ellenére elismerte, hogy hibázott.