Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Hemzsegnek a parlamenti képviselők a Jobbik EP-listáján

DSZZS20190313007
2019.03.13. 15:26
Bemutatta a Jobbik az EP-listáját, amelyet Gyöngyösi Márton vezet. A szóvivő szerint még korai azzal foglalkozni, ki megy ki valóban Strasbourgba, ha elnyeri a mandátumot.

Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, parlamenti frakcióvezető áll a Jobbik európai parlamenti jelöltlistájának élén, a második hely a jelenleg is Brüsszelben képviselősködő Balczó Zoltáné – jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szilágyi György, a párt szóvivője, írta az MTI.

A lista harmadik helyén Jakab Péter szóvivő szerepel, akit Bana Tibor és Z. Kárpát Dániel alelnök követ. A lista első tíz helyén hat parlamenti képviselő szerepel:

  1. Gyöngyösi Márton
  2. Balczó Zoltán
  3. Jakab Péter
  4. Bana Tibor
  5. Z. Kárpát Dániel
  6. Brenner Koloman
  7. Lukács László György
  8. Szalayné Pánczél Ágnes
  9. Dudás Róbert
  10. Szalay Szabolcs

Kérdésekre válaszolva a sajtótájékoztatón Szilágyi György azt mondta: korai még azzal foglalkozni, hogy brüsszeli mandátumot szerző politikusaik megtartják-e párttisztségüket. A magyar parlamenti és az EP-mandátum összeférhetetlen, vagyis a parlamenti képviselőknek választani kell a kettő közül. Egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi országgyűlési képviselők közül valójában ki menne Strasbourgba.

Szerinte „nagyon erős" csapatot állítottak össze, mert fontos megmérettetésként, a NER lebontásának első lépéseként tekintenek a választásra; elhárította azt a kérdést, hány mandátum megszerzésére számít a Jobbik. Legutóbb, 2014-ben három mandátumot szerzett a Jobbik: Balczó Zoltán, Morvai Krisztina és Kovács Béla ment Strasbourgba.

Harc az álhírek ellen

Gyöngyösi Márton a sajtótájékoztatón arról beszélt: mindennél nagyobb a május végi választás tétje, hiszen a kérdés az, „megengedjük-e, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kivezesse Magyarországot az Európai Unióból, és egy bérrabszolgaságon alapuló diktatórikus rendszert építsen ki".

A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezzel szemben egy igazságos és biztonságos Európáért fog kiállni, és egy szabad Magyarországért, ahol tisztességes bér jár a munkáért, és ahol kiszámítható gyarapodás várja a magyar embereket – jelentette ki Gyöngyösi Márton.

Felelőtlennek nevezte Orbán Viktor politikáját, és azt mondta:

Szemben a Fidesszel a Jobbik nem öncélú, önös érdekeit szolgáló küzdelmeket vív az Európai Unióban, hanem a magyar emberekért áll ki.

Legfontosabb kérdésként a migráció globális kihívását említette, kitérve arra, hogy az ország, az EU és civilizációnk védelme érdekében a Jobbik visszaállítaná a határőrséget. Szerinte az elvándorlás megállítására a gazdaság versenyképességének fokozásával kezdenének bérfelzárkóztatásba, a nemzetiségek autonómiája érdekében pedig kiállnak uniós szinten azért, hogy az egyéni jogok után a közösségiekre is irányuljon figyelem.

Gyöngyösi Márton megemlítette: EP-programjuk három fő pontja mellett időközben egy negyediket is céljaik közé emeltek, ez pedig az álhírek elleni küzdelem, hiszen „teljesen tűrhetetlen az, hogy egy országban a kormány és maga az állam legyen az álhírek egyik elsődleges forrása”.

(Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, országgyűlési frakcióvezetője (b) beszél, mellette Szilágyi György szóvivő a párt EP-képviselőjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaházában 2019. március 13-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)