Magyar és más európai állampolgársággal üzletelő csalókat fogtak el

2019.03.13. 10:30 Módosítva: 2019.03.13. 10:49

Korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt 5 személyt fogtak el a fővárosi nyomozó ügyészek, kapcsolatok útján történő ügyintézésért kértek pénzt, de a nyomozó ügyészek rajtuk ütöttek - közölte az ügyészség. 

Egy 48 éves és egy 66 éves férfi a 2017-ben és 2018-ban többféle kapcsolatra hivatkozva kértek el jogtalan előnyt, azért, hogy cserébe elintézzenek valamilyen peres vagy közigazgatási ügyet. A két férfi magyar és más, európai uniós tagállami állampolgárság megszerzését ígérte olyan, külföldi – köztük szír – személyeknek, akik erre egyébként nem voltak jogosultak. Bevontak két másik férfit is az ügyletbe.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése és feljelentése alapján indult nyomozás tárgyát kötelesség megszegésére irányuló vesztegetés, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmény képezi.

tek2.png

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség, Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Védelmi Szolgálat együttműködve kedden összehangolt akciót hajtott végre több helyszínen (Budapesten és Kecskeméten is). Kutatást tartottak, és a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat, okiratokat, informatikai eszközöket foglaltak le. A nyomozó ügyészek 5 embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük egy 48 éves és 56 éves szír állampolgárt.

Az egyik elfogott személy az elfogása előtt, telefonon azt állította, hogy Siófokon tartózkodik, azonban a nyomozó ügyészek és segítőik Budapesten fogták el.

Az elfogásról a Terrorelhárítási Központ készített videófelvételt