A KDNP volt budapesti elnöke: Csicskái voltunk a Fidesznek

10644138 367654856722788 592209943623045637 o
2019.03.14. 05:26

Teljes ellenzéki összefogás lesz Újpesten, az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd már a polgármesterjelöltben is megállapodott: Szalma Botondot, a KDNP-ből egykor kizárt budapesti elnököt indítják. Szalma azt mondta, elfogadja a támogatást, és nagy harcra számít a Fidesszel, írtuk meg néhány napja. A Magyar Narancs most interjút készített a volt kereszténydemokrata politikussal.

Először a KDNP-ből való kizárásáról kérdezték Szalmát, aki elmondta, hogy 2014-ben, miközben ő volt a szervezet budapesti és helyi elnöke, egyáltalán nem vonták be a jelöltállításba, az alapszervezetük kihagyásával döntöttek Wintermantel Zsolt indítása mellett. Ez számára elfogadhatatlan volt, így aztán amolyan finom utalásféleképpen elindult a posztért függetlenként ő is. Azonnali hatállyal kizárták a pártból. Mint tőle most megtudtuk, amikor kizárták, akkor a KDNP újpesti alapszervezet 90%-a kilépett.

Ezek után feltette a lap a kérdést, hogy népszerű ember volt-e a KDNP-ben, amire Szalma azt mondta

A folyosón különösen, ott erősen lapogatták a vállam. Bent a teremben viszont lehajtott fejjel ültek. A pártban mindenki félti a megszerzett helyét, és nem alakultak ki demokratikus viselkedési normák. Csicskái voltunk a Fidesznek. Az történik a KDNP-ben, amit a Fidesz diktál

és hozzátette, hogy hiába voltak nagyon jó embereik a budapesti kerületekben, egyetlen helyen sem tudtak ténylegesen helyzetbe kerülni a KDNP-sek.

Szalma Semjénnel ellentétben meg akarta szüntetni a kettős párttagságot, erről azt mondta

A kettős tagság egyszerűen nevetséges. Korábban is azt mondtam, el kéne dönteni, hogy vagy van KDNP, vagy nincs. Akkor legyünk inkább egyszerűen a Fidesz tagjai. Olyan nincs, hogy délelőtt az Újpest, délután meg a Fradi mezét vesszük fel.

A kérdésre, hogy polgármesterként mivel kezdené, Szalma azt mondta, a pénzügyek a legfontosabbak: "végig kell nézni a vagyonvesztéssel kapcsolatos ügyeket, és a pénzcsapokat el kell zárni. Továbbá három kiemelt pontja van a programomnak: az újpesti bérlakásprogram, átalakítása, az egészségügyi ellátás javítása, benne a várólisták csökkentése, valamint a közlekedés újraszervezése".

Szalma, aki a Mahart igazgatója volt korábban, régóta politizál Újpesten, a neve országosan akkor vált ismertté, amikor a KDNP budapesti elnökeként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumügye miatt. Akkor a KDNP elhatárolódott Szalma nyilatkozatától. A KDNP akkor is eljárást indított ellene, amikor kormányt kritizálta, amiért nem mindig a legmegfelelőbb embereket ültette magas pozíciókba. A konfliktus 2014-ben ért a csúcsára, amikor kizárták a KDNP-ből, mert függetlenként polgármesterjelöltként elindult a választáson a Fidesz jelöltje, Wintermantel Zsolt polgármester ellen.

(Borítókép: Szalma Botond. Fotó: Sas Benedek / Szalma Botond Gyula / Facebook)