János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyugalom, csak dugunk egyet, ne ellenkezz

unnamed (5)
2019.03.14. 15:07

Nagy sajtóérdeklődés mellett kezdődött el annak a férfinak a pere, aki 2018 októberében edzés közben támadta meg az ultrafutó Makai Viktóriát, néhány száz méterre a nő házától. A férfi előbb súlyosan megverte, majd megpróbálta megerőszakolni a nőt.

A vádlott H. István szexuális erőszak bűntette miatt áll a bíróság előtt. A csütörtök délutáni első tárgyaláson a férfi lehajtott fejjel hallgatta végig az ügyészi vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróság kis termében.

A vádlott halkan beismerte a bűnösségét,

és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíró viszont ezt elutasította, szerinte további vizsgálódás szükséges.

unnamed-(4)
Fotó: Bődey János / Index

Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra, a férfi ügyvédje pedig az előzetes letartóztatás megszüntetését, hiszen szerinte tudta, hogy felelősségre fogják vonni, mert a helyszínen hagyta hátizsákját, hazament és lezuhanyozott, valamint végig együttműködött a hatóságokkal. A bíró elutasította az ügyvéd kérelmét, a férfi marad előzetesben.

A 37 éves vádlott H. István aznap egy munkahelyi buliban volt, ahol ivott is. A bulit otthagyva a Jászberényi úton szegődött a futónő nyomába. Makai szerint futás közben egyszer csak megfogta a karját, lerántotta a földre, és azonnal erővel és hidegvérrel elkezdte ütni a fejét. Ösztönszerűen azonnal kiabálni kezdett, de emiatt – már a betonon fekve – újabb hatalmas ütéseket kapott a fejére, miközben a vádirat szerint a férfi azt mondta neki:

Nyugalom, csak dugunk egyet, ne ellenkezz.

Túlélése érdekében ezért úgy döntött, hogy inkább csendben marad.  A férfi őt is és magát is lemeztelenítette alul, kétszer is megpróbálkozott azzal, hogy megerőszakolja a nőt, de nem volt merevedése, ezért aztán orális szexre kényszerítette, miközben a férfi az ujjaival próbált behatolni.

Makai férje időközben odaért biciklivel, és meglátta őket a bokrok között. Először ő sem értette, hogy mi történik, ezért rájuk kiabált. A futónő ekkor tudott megszólalni, és segítségért kiáltott férjének, aki odarohant, elrángatta a támadót, egyszer meg is ütötte, mire a férfi ruháit hátrahagyva elmenekült.

A támadó, H. István véres ruhában ért haza, ami feltűnt a feleségének. A feleség ezért üzenetet írt férje főnökének, hogy mi történt. Üzenetét épp akkor kapta meg a főnök, amikor már a rendőrökkel beszélgetett. A rendőrök ezután H. István kőbányai lakásához mentek.

A férfit a házkamrájában, a hűtő mögé bújva találták meg teljesen meztelenül.

H. István ügyvédje viszont azt nyilatkozta, az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a férfi csak korlátozottan volt beszámítható, mert a bűncselekmény időpontjában úgynevezett abortív kóros ittasság állapotában szenvedett. Ez a tudatzavari állapot súlyos fokban korlátozta abban, hogy a cselekménye társadalomra való veszélyességét és súlyát megítélje, így az az ügyvéd szerint

minőségileg különbözik a szokványos részegségtől, és átmeneti elmebetegségi állapotnak tekinthető.

Makai a támadásban nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, sokáig kettős látása volt. Az ügyészség a férfi elleni szexuális erőszak bűntettét kiegészítené súlyos testi sértés bűntettével is. 

Fél óra után a bíró berekesztette a tárgyalást, a következő időpont júniusban lesz. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!