Nyugalom, csak dugunk egyet, ne ellenkezz

unnamed (5)
2019.03.14. 15:07

Nagy sajtóérdeklődés mellett kezdődött el annak a férfinak a pere, aki 2018 októberében edzés közben támadta meg az ultrafutó Makai Viktóriát, néhány száz méterre a nő házától. A férfi előbb súlyosan megverte, majd megpróbálta megerőszakolni a nőt.

A vádlott H. István szexuális erőszak bűntette miatt áll a bíróság előtt. A csütörtök délutáni első tárgyaláson a férfi lehajtott fejjel hallgatta végig az ügyészi vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróság kis termében.

A vádlott halkan beismerte a bűnösségét,

és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíró viszont ezt elutasította, szerinte további vizsgálódás szükséges.

unnamed-(4)
Fotó: Bődey János / Index

Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra, a férfi ügyvédje pedig az előzetes letartóztatás megszüntetését, hiszen szerinte tudta, hogy felelősségre fogják vonni, mert a helyszínen hagyta hátizsákját, hazament és lezuhanyozott, valamint végig együttműködött a hatóságokkal. A bíró elutasította az ügyvéd kérelmét, a férfi marad előzetesben.

A 37 éves vádlott H. István aznap egy munkahelyi buliban volt, ahol ivott is. A bulit otthagyva a Jászberényi úton szegődött a futónő nyomába. Makai szerint futás közben egyszer csak megfogta a karját, lerántotta a földre, és azonnal erővel és hidegvérrel elkezdte ütni a fejét. Ösztönszerűen azonnal kiabálni kezdett, de emiatt – már a betonon fekve – újabb hatalmas ütéseket kapott a fejére, miközben a vádirat szerint a férfi azt mondta neki:

Nyugalom, csak dugunk egyet, ne ellenkezz.

Túlélése érdekében ezért úgy döntött, hogy inkább csendben marad.  A férfi őt is és magát is lemeztelenítette alul, kétszer is megpróbálkozott azzal, hogy megerőszakolja a nőt, de nem volt merevedése, ezért aztán orális szexre kényszerítette, miközben a férfi az ujjaival próbált behatolni.

Makai férje időközben odaért biciklivel, és meglátta őket a bokrok között. Először ő sem értette, hogy mi történik, ezért rájuk kiabált. A futónő ekkor tudott megszólalni, és segítségért kiáltott férjének, aki odarohant, elrángatta a támadót, egyszer meg is ütötte, mire a férfi ruháit hátrahagyva elmenekült.

A támadó, H. István véres ruhában ért haza, ami feltűnt a feleségének. A feleség ezért üzenetet írt férje főnökének, hogy mi történt. Üzenetét épp akkor kapta meg a főnök, amikor már a rendőrökkel beszélgetett. A rendőrök ezután H. István kőbányai lakásához mentek.

A férfit a házkamrájában, a hűtő mögé bújva találták meg teljesen meztelenül.

H. István ügyvédje viszont azt nyilatkozta, az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a férfi csak korlátozottan volt beszámítható, mert a bűncselekmény időpontjában úgynevezett abortív kóros ittasság állapotában szenvedett. Ez a tudatzavari állapot súlyos fokban korlátozta abban, hogy a cselekménye társadalomra való veszélyességét és súlyát megítélje, így az az ügyvéd szerint

minőségileg különbözik a szokványos részegségtől, és átmeneti elmebetegségi állapotnak tekinthető.

Makai a támadásban nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, sokáig kettős látása volt. Az ügyészség a férfi elleni szexuális erőszak bűntettét kiegészítené súlyos testi sértés bűntettével is. 

Fél óra után a bíró berekesztette a tárgyalást, a következő időpont júniusban lesz.