Tüntetések, beszédek és forgalomkorlátozások lesznek pénteken

DBZOL20190313008
2019.03.14. 16:19
Összellenzéki tüntetés, Orbán-beszéd és egy csomó forgalomkorlátozás lesz március 15-én, azaz pénteken a nemzeti ünnep alkalmából. Összeszedtük a legfontosabb információkat. Egy dolog biztos: Budapest belvárosába nem érdemes pénteken kocsival menni.

Pénteken délelőtt fél tizenegykor Orbán Viktor a Nemzeti Múzeum kertjében mond beszédet. Ugyanekkor és ugyanitt beszédet mond majd Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is. Előtte 9 órakor, ahogy az mindig lenni szokott, a Kossuth téren vonják fel a nemzeti lobogót. 

Délután lesznek az ellenzéki események. A Demokratikus Koalíció 13 órakor kezd az Egyetem téren, ott mások mellett Gyurcsány Ferenc beszél majd. A Jobbik szélsőségeseiből alakult Mi Hazánk mozgalom 15 órakor kezd a Március 15-e téren Toroczkai László vezetésével, 16 órakor pedig a Szent Gellért téren az LMP – Puzsér Róberttel kiegészítve  tart ünnepséget. 

Lesz egy összellenzéki tüntetés is délután 15 órától a Szabad sajtó útján. Ezen az eseményen az összes parlamenti ellenzéki párt is képviselteti magát, plusz a Momentum is.  

Politikamentes kísérőprogramok nagyoknak, kicsiknek

Akit nem a politika érdekel, az is megtalálhatja a számítását. Péntek délelőtt fél tízkor indul a Kossuth térről a huszármenet a Múzeum körútig az Alkotmány utcán, a Bajcsyn és az Erzsébet tér, Károly körút útvonalon.

A Múzeumkertben 13 órától 18 óráig lesznek kísérő események, családi programok: tánctanítás, lósimogatás, térzene, vásár, kézműves foglalkozások kicsiknek, nagyoknak.

A Budai Várba is érdemes lehet ellátogatni, ott délelőttől este 6-ig lesznek programok: népzene, néptánc, vásár, térzene, sőt egy „kutyavásár” is.

Autóval inkább ne!

Pénteken délelőtt 10 órától este 22 óráig lezárják a Kossuth Lajos utca – Szabad sajtó útja Erzsébet híd útvonalat, 11 órától 12:30-ig Budán a Vám utca az Iskola utca és a Fő utca közötti részt, 14 óra 30 perctől este fél 7-ig Pesten az Apáczai Csere János utcát, a Március 15. teret, a Petőfi teret. Délután 3-tól este 8-ig pedig  a Semmelweis utca a Vitkovics Mihály utca és a Kossuth Lajos utca közötti részt. 

Szakaszosan és időszakosan lezárják pénteken 13 óra 30 perctől 14 óra 30 percig a belvárosban  a Henszlmann Imre utca – Magyar utca – Kossuth Lajos utca – Szabad sajtó útja útvonalat.  Aztán délután fél 5-től mindössze fél órára a Szent Gellért tér – Szabadság híd – Vámház körút (menetiránnyal szemközti oldalon) – Kecskeméti utca – Egyetem tér útvonalat.

Sok helyen tilos lesz kocsival megállni. Már csütörtök 18 órától péntek 24 óráig tilos lesz autóval megállni:

  • a Múzeum körúton mindkét oldalán a Kálvin tér és az Astoria között, 
  • a Puskin utca mindkét oldalán a Bródy Sándor utca és a Rákóczi út között, valamint Bródy Sándor utca mindkét oldalán a Múzeum körút és a Szentkirályi utca között,  a Szentkirályi utca mindkét oldalán a Rákóczi út és a Múzeum utca között, Múzeum utca mindkét oldalán a Múzeum körút és a Szentkirályi utca között;
  • a Pollack Mihály téren, az Ötpacsirta utca mindkét oldalán, a Reviczky utca mindkét oldalán az Ötpacsirta és Szentkirályi utca között.

Csütörtök 18 órától péntek 13 óráig tilos lesz autóval megállni a Baross utca mindkét oldalán a Szentkirályi utca és a Szabó Ervin tér között, az Üllői út mindkét oldalán a Szentkirályi utca és a Szabó Ervin tér között.

Csütörtök este 20 órától másnap este 18 óráig tilos megállni autóval a Belvárosban az Alkotmány utca mindkét oldalán. Ugyancsak csütörtök estétől, de csak másnap délelőtt 11-ig nem lehet megállni a Vajkay utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Szalay utcáig, a Báthory utca mindkét oldalán a Vértanúk terétől a Honvéd utcáig, a Vértanúk terén körben, a Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Stollár Béla utcától a Kossuth Lajos térig, a Markó utca mindkét oldalán a Széchenyi felső rakparttól a Balassi Bálint utcáig. 

Péntek este 20 óráig nem lehet majd megállni a Szalai utca mindkét oldalán a Honvéd utcától a Kossuth térig. Péntek éjfélig pedig:

  • a Gyorskocsi utca mindkét oldalán a Nagy Imre tér és a Kacsa utca között, a Fő utca mindkét oldalán a Markovits Iván utca és a Vám utca között, a Csillaghegyi út mindkét oldalán a Fehérítő út és a Csillaghegyi út 15-17. szám között, a Széchenyi felső rakparton az Olimpiai parknál lévő parkolóban;
  • a Zoltán utca mindkét oldalán a Nádor utca és a Szabadság tér között, a Ferenczy István utca páros oldalán a Magyar utca és a Károlyi utca között, a Széchenyi téren az Magyar Tudományos Akadémia előtti nagy parkoló Magyar Tudományos Akadémia felőli 3 parkoló sávjában, a Lendvay utca páros oldalán a Rippl-Rónai utca és a Dózsa György út között, a Trefort utca mindkét oldalán,
  • a Lónyay utca mindkét oldalán az Erkel utca és a Török Pál utca között,
  • a Bem felső rakpart mindkét oldalán a Vitéz utca és a Bem tér között, és a Bem téren körben, a Szőlő utca mindkét oldalán a Nagyszombat utca és a Viador utca között, a Viador utca páratlan oldalán a Szőlő utca felől a Pacsirtamező utca felé 10 méter hosszon;
  • a Magyar utca mindkét oldalán a Kecskeméti utca a Kossuth Lajos utca között, a Henszlmann Imre utca mindkét oldalán az Egyetem tér és a Magyar utca között, a Semmelweis utca páratlan oldalán a Vármegye utca és a Kossuth Lajos utca között,
  • az Oktogon tér 2. szám előtt, a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán az Alkotmány utca és a Deák tér között, a Károly körút mindkét oldalán, a Múzeum körút mindkét oldalán.

Szombaton is lesznek korlátozások, azokról itt olvashat bővebben

Borítókép: Az 1848 méter hosszú nemzeti zászló egy darabja készül Budapesten a Lénárd Zászlókészítő Kft. műhelyében 2019. március 13-án. A kifeszített zászlóval 1848 önkéntes vonul majd az Operaház és a Hősök tere között március 16-án, a magyar zászló és címer napján. MTI/Balogh Zoltán