Orbán visszafogott beszédet mondott, Dobrev Klára lázadásra buzdított

Ünnepelt és tüntetett az ország március 15-én

Vége
-6165304152977030724 HUSZ9610

A legfontosabbak

2019. március 15., 16:30
Jakab Péter: Orbán elmebeteg
2019. március 15., 16:12
Dobrev Klára: Lázadjunk!
2019. március 15., 15:40
Beolvassák a fiatalok 12 pontját
2019. március 15., 14:05
Gyurcsány: Orbán ördög
2019. március 15., 10:48
Az LMP leárulózta a kormányt
2019. március 15., 08:32
Hova menjek? Hova ne menjek?
Index
2019.03.15. 16:41
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A mindennapi békés "élet-, igazság- és szabadságharcok" megvívására biztatta hallgatóságát Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke azon a nagyváradi rendezvényen, amelyet az általa vezetett tanács szervezett a nemzeti ünnepen Szacsvay Imre szobránál. 

    Kijelentette: ma a magyar forradalom és szabadságharc szelleme iránti hűség mondatja, hogy "nem engedünk a 48-ból". A temesvári forradalomra utalva hozzátette: "ugyanígy a 89-ből sem engedhetünk".

    Felidézte: a magyarság a szabadság népe, hiszen a Habsburgok uralma, a szovjet kommunizmus és a Ceausescu-diktatúra ellen is fellázadt. "Szakadatlan és leveretett szabadságharcaink mai, márciusi üzenete azonban nem a kudarc, a beletörődés, az önfeladás és a meghátrálás, hanem az újrakezdés, a folytatás és a kitartás, hiszen szabadság nélkül élni nem lehet" - jelentette ki.

  • A liberális Bősz Anett, parlamenti képviselő szerint ma ugyanazokért a célokért küzdünk, mint Petőfiék: nincs ugyanis sajtószabadság, törvény előtti egyenlőség és felelős kormány. "Követeljük a jogállamot, a jogegyenlőséget a demokráciát" - mondja Bősz. A közönség erre elkezdi skandálni, hogy demokráciát. Bősz szerint az ünnepet és az országot is vissza kell venni a Fidesztől. 

  • Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségi tagja a következő szónok. Szerinte az ellenzéki pártoknak egymást erősítve kell növekedniük.  Ezután a klímavédelem fontosságáról beszél, és hangsúlyozza, hogy "az ember az első, nem a profit". Szerinte a kormány ellensége a zöld politikának, a Fideszt le kell váltani, hogy fenntartható és élhető Magyarország szülessen. Az LMP ennek érdekében döntött úgy, hogy szövetséget kötnek a többi párttal a Fidesz ellen. 

  • Szél Bernadett a tömegben hallgatja a beszédeket. Azt mondta az Indexnek, hogy azt előre megbeszélték az ellenzéki pártok, hogy a rendezvény után a Kossuth térre vonulnak, ahol kihelyezik a 8 pontot, majd utána Hadházy továbbmegy a Kunigunda útjára kitenni a közmédia épületére a 8 pontot. Szél a devizakárosultakkal beszél, így oda most valószínüleg nem tud kimenni. A Kossuthig a tömeggel tart.

  • A magát "Bem rakparti csendes lázadónak" aposztrofáló férfi azt mondta, barátjával sokat gondolkoztak azon, hogy mit írjanak a transzparensükre. A korábbi ötletük így szólt: “Isten, haza, fél disznó”, de végül az “Egész disznót” felirat nyert, mert ez PC-bb szerintük. A transzparenssel arra utalnak, hogy Mészáros Lőrinc fél disznót osztott dolgozóinak ajándékba a Mátrai Erőműben.

  • Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselője azt mondja, hogy Orbán ma leereszkedett a Várból, hogy az alattvalóival ünnepeljen, de ez félreértés, mert "ez nem a zsarnokok ünnepe".

    Március 15. az ön bukásának az ünnepe.

    Jakab felidézi, hogy Orbán egy évvel ezelőtt elégtétellel fenyegetett mindenkit, majd "jött a rabszolgatörvény", az ÁSZ-büntetés és a fideszes médiaholding. 

    Jakab azon viccel, hogy ha 1848-ban élt volna Soros György, Rogán Antal kitalálta volna, hogy a jobbágyság vagy Petőfi Sándor Soros-bérenc. Jakab szerint a Fidesznek nem 12 pontja, hanem csak egyetlen pontja van: eltörölni Brüsszelt. 

    Jakab ezután arról beszél, hogy rossz híre van Orbánnak: nemzeti egység születik, az ellenzéki pártok ugyanis most egy színpadon állnak. Jakab szerint nem azt fogja nézni, kik állnak a színpadon, lehet, hogy nem ért velük egyet mindenben, de a nemzetért meg kell tenni, mert foglyul ejtette "egy elmebeteg".

  • Láthatatlan ellenség vagy az abnormálisak? Vagy nincs miért harcolni, mert szabadok vagyunk? A miniszterelnök beszédére várakozókat megosztotta, hogy mekkora veszély leselkedik ránk.

    Kik fenyegetik a magyar szabadságot?
  • Hadházy Ákos független képviselő azt mondja, rekordgyanús a szónokok száma, úgyhogy rövidre fogja, és elmondja, mit kell tennie az ellenzéknek:

    • "Beszéd helyett dolgozni kell", mondja, majd bejelenti, hogy 470 ezer aláírást gyűjtöttek eddig össze az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért.
    • További feladat, hogy a pártoknak és a civileknek együtt kell megszervezniük, hogy minden szavazókörben legyen egy ellenzéki delegált. "Nem mehetünk úgy neki választásoknak, hogy ez nem történik meg."
    • Elszántság is kell, "legyőzni a kishitűséget". Például el kell hinni, hogy leválthatóak a közmédia vezetői. "Szánalmas balfaszok vagyunk, ha hagyjuk, hogy gyalázzanak minket az adófizetők pénzéből." Hadházy bejelenti, hogy elmegy ma a Kunigunda útjához, a közmédia székházához kiragasztani a nyolc pontját. 
  • Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője  lép a színpadra - kezdődnek a pártpolitikusi beszédek. Dobrev azt mondja, hogy "elég világos a feladatunk": "fel kell építenünk egy normális, élhető Magyarországot", ehhez meg kell törni és "el kell kergetnünk" Orbán rendszerét. Dobrev szerint nem szabad félni az EU-tól, mert mi vagyunk az Európai Unió.

    Szerinte bármit is mondjon Orbán, az Európai Egyesült Államok "nem lázálom", meg fog valósulni, csak kérdés, mi benne leszünk-e. Az a lázálom, hogy "ha meglopnak minket, akkor a bűnöst nem üldözik". Erről pedig nem az EU tehet, "magyarok törtek magyarokra". 

    Aki magyar hazafi, 2019-ben lázad a Fidesz kormánya ellen.

    Dobrev szerint lázadni kell mindenhol, "lázadjunk", nem lehet alku "az önkényuralommal". Három dolga van szerinte az ellenzéknek: lázadni, az EP-választáson kisebbségbe szorítani a Fideszt, ősszel pedig visszaszerezni a falvakat, városokat a Fidesztől.

     

  • Egyelőre aligha forradalmi a hangulat a Klímaforradalom néven meghirdetett, Puzsér Róbert nevével fémjelzett eseményen. A Lehet Más a Jövő (LMP ifjúsági szervezet) által meghirdetett rendezvényhez éppen most csatlakozik öt jobbikos ifi zászló, persze mindegyiket viszi egy-egy ifi jobbikos. A Gellért téren ugyanakkor az esemény hivatalos kezdetén nehéz lenne körülhatárolni a klímaforradalmárokat és a turistákat.

    A Lehet Más a Jövő és Puzsér  megemlékezése és klímamenete az alábbiak szerint fog zajlani:

    16:00 - gyülekező a Szent Gellért téren

    16:30 - klímamenet az alábbi útvonalon:

    Szent Gellért tér – Szabadság híd - Vámház körút – Kálvin tér – Kecskeméti utca – Egyetem tér útvonalon

    kb. 17:00 - től felszólalások az Egyetem téren felállított színpadon

  • Könnyen lehet, hogy ezt hallották az ellenzéki tüntetésen.

  • Márki-Zay az egyetlen felszólaló eddig, aki valamennyire is megmozgatja a tüntető tömeget: néhány mondata után ugyanis itt-ott tapsolni kezdenek.

  • Villáminterjúztunk a tüntetésen: Szilveszter Franciaországból, Strasbourg mellől érkezett az összellenzéki megmozdulásra. Gyermekkora óta ott él, de a tüntetésekre - amikor csak tud - hazajön. Azt meséli, hogy Párizsban birka népnek nevezik a magyarokat, mert eltűrik Orbánt. A sárgamellényes tüntetéseket említi követendő példának a magyarok számára.

  • Kezdődnek a politikai beszédek. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója azt mondja: régebben a teljes város együtt ünnepelt Hódmezővásárhelyen is, de kettészakadt az ország, "külön ünneplünk". "Amíg egy országot drámaian megoszt a hatalom, nem lehet nemzetről beszélni", de Márki-Zay ígéri, hogy visszaszerzik ennek a szónak az értelmét.

    Szerinte tavaly februárban azért sikerült nyernie, mert "a szeretet hatalma legyőzte a hatalom szeretetét". De utána április 8-án, amikor a Fidesz nyert kétharmaddal, "az ország elveszett". Ezt az összefogás hiányának tulajdonítja, és szerinte sokan önös politikai érdekből akadályozták meg az összefogást.

    De mára létrejött valami, "amitől a hatalom retteg", a mostani színpadon valamennyi ellenzéki párt képviselője megjelenik, létrejött a nemzeti egység.

    Márki-Zay felsorolja a városokat és a budapesti kerületeket, ahol már megállapodtak egymással az ellenzékiek. Fájlalja, hogy az EP-választáson nincs közös lista.

    Márki-Zay azt kéri, az önkormányzati választáson a pártok lépjenek hátra, és helyi embereket támogassanak, akik a fideszes szavazók számára is elfogadhatóak. "Faluról falura, városról városra fogjuk visszafoglalni Magyarországot."

  • Arad üzenete: meg akarunk maradni, magyar életet akarunk élni szülőföldünkön és nem engedünk a jogainkból - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Aradon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett pénteki megemlékezésen. 

    "Megmaradtunk az évszázadok viszontagságai után, harcokban, leigázásokban, három részbe szakadásban, csonkításban, mindenben, hát akkor most is maradjunk meg a globalizáció könyörtelen világában. Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!" - mondta.

    A miniszterelnök-helyettes kitért arra, hogy jól döntött a rendszerváltás után az első szabadon választott Országgyűlés, amikor törvénybe iktatta a nemzeti ünnepeket. Meg kellett ezt tennie, hiszen a sok évtizedes kommunista diktatúra el akarta törölni a múltat, ki akarta törölni még az emlékét is a nemzet emlékezetéből, vagy kisajátítva próbálta meghamisítani - mondta Semjén Zsolt. 

    Kiemelte: 1848 és 1956 összetartozik, mindkettő szabadságot akart az idegen elnyomók ellen, és mindkettőt vérbe fojtotta az idegen túlerő. A bukás ellenére mégis mindkettő nemzetmegtartó volt: kivívta a világ rokonszenvét és csodálatát, megváltoztatta az országot és jövőjét is. Hiszen '48 nélkül nincs nemzeti újjászületés, nincs kiegyezés, '56 nélkül nincs rendszerváltozás - mondta.

  • A színpadról skandáltatni akarják a tömeget: “több Európa, kevesebb Putyin”, de SENKI nem skandál.

  • A demonstráción ott van a főpolgármester-jelölt is, minden lépésénél embergyűrű veszi körbe.

  • Csönd lett, mert nem volt hangja a magyar anyák szövetsége videónak. Leállították, megyünk tovább, Lakatos Béla a színpadon. A szervezők se tudták ezek szerint, hogy néma a videó.

  • Frissítés: Nagy valószínűséggel a Mi Hazánk rendezvényén eldurrantott ágyúkat hallották.

    Mindhárom helyszíni tudósítónk hallott több durranást is az ellenzéki tüntetésről. Volt, aki kettőt, volt, aki négyet, de beazonosíthatatlan, hogy minek a hangja volt.

    A tüntetők is mondják egymásnak: “mi van, lőnek az oroszok?”, “lőnek a Várból” –  jelentették munkatársaink. "Hátul nem sok embert érdekel, hogy mi ez, továbbra is beszélgetnek egymás között"  mondta egy másik tudósítónk.

  • “Sokan vagyunk Petőfi szobra alatt, de nem elegen” - üzente a régi Orbán hangján a MIÉP elnöke. Nagy Tibor szerint a “Mi Hazánk, a MIÉP és az FKGP szövetsége a nemzeti megújhodás reményét hozza el. Még semmit sem értünk el, de már mindenki ránk figyel” – mondta. Nagy, aki szerint a szövetség már most képes lenne bejutni a parlamentbe, arról beszélt, hogy a 12 pont még ma is aktuális, de csak az első hármat idézte fel, az Erdéllyel való uniót nem említette külön. Nagy Tiszaeszlár polgármesterként nem hagyta ki Solymosi Esztert sem. “Ez a település Solymosi Eszter, dédanyai nagynéném halálával híresült el.” Az antiszemita vérvádról és annak bíróság előtti elbukásáról nem beszélt részletesen, csak annyit mondott el, amit “Csurka István váteszként már jelzett: minden Tiszaeszláron kezdődött, és itt is kell újrakezdődnie.”

    Nagy szerint a szövetségnek először az európai parlamenti választásokon kell hallatnia a hangját, aztán az októberi önkormányzati választásokon, aztán természetesen a 2022-as parlamenti választásokon. “Nem tudjuk mikor kezdődhet a forradalom, de mindig készülnünk kell rá” – mondta.

    • Fehér Tibor, a Város Mindenkié: Jelenleg is lakhatási krízis van szerinte Magyarországon, ami nem csak a hajléktalan embertársainkat érinti. Szerinte ki kéne mondani, hogy "gyermekes családokat közös elhelyezés nélkül ne lehessen kilakoltatni." A Város Mindenkié erről törvénymódosítást is kezdeményez.
    • Sipos Ferenc Norbert egyetemista: "A jövőnk egy kiló krumplit vagy egy fél disznót ér". Az eddigi kormányok arcon köpték a fiatalok generációját; "az elmúlt 30 évet elsöpörjük".  
    • Ezután beolvassák a fiatalok 12 pontját. Ezek között szerepel például a korrupt szereplők felelősségre vonása, a szélsőséges jövedelmi különbségek felszámolása, méltányos bér, minőségi oktatás, egyeztetés a szakmai és civil szervezetekkel, színvonalas egészségügyi ellátás, kiszámítható jövő. 
    • Majd bemutatják a "magyar anyák videóüzenetét", de a videónak nincs hangja, úgyhogy megszakítják, és elnézést kér tőlük a műsorközlő, Vicsek Ferenc.
    • Lakatos Béla, Ács volt polgármestere, roma közéleti személyiség: "A vérünkkel váltottuk meg ezt a földet, nem vagyunk migránsok". 
  • Bár a szervezők azt kérték a színpad előtt állóktól, hogy néha engedjék le zászlóikat, hogy a hátul állók is lássak a felszólalókat a kivetítőn, ezt valahogy senki nem akarja megtenni, hátul továbbra is csak néha-néha lehet egy-egy arcrészletet elkapni a képernyőn.

  • A szpíker bemondta az ellenzéki demonstráción, hogy "a hátsó sorokból azt kérik, pihentessék a zászlókat, mert nem látják a szónokokat." A Jobbik-zászlósok egy része hátrébb is ment.

  • ujsag
    Fotó: Presinszky Judit
  • Megérkezett a Momentum is néhány zászlóval. Míg a többi párt zászlóival a színpad előtt áll, a Momentum a - mostanra néhány ezresre duzzadt - tömeg közepén maradt.

  • Rengeteg a beszéd, röviden idézünk pár gondolatot belőlük. Az elején civilek, szakszervezetisek szólalnak fel, a pártpolitikusok majd a végén.

    • Deák Dániel egyetemi tanár: szükség van egy új társadalmi kiegyezésre
    • Nagy Erzsébet, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ): a "rabszolgatörvény" hatására elkezdtek éledezni a szakszervezetek. De sztrájkot eredményesen "ma csak a versenyszférában lehet tartani". Május 1-ét ugyanakkor be kell írni a naptárba, mert a PDSZ ekkorra készül valamire. 
    • Káposznyák István, Szolidaritás: a Szolidaritás sosem adja fel, "küzdeni fogok a magyar szabadságért, a tisztességes közéletért, a törvény előtti egyenlőségért".
  • A brüsszeli birodalmi törekvések ma ismét szabadságharcra kényszerítik a magyarokat, az idei "tavaszi hadjárat legfontosabb ütközete" az európai parlamenti választás lesz - hangoztatta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke pénteken, a székelyudvarhelyi március 15-ei ünnepségen.

    Németh Szilárd a magyar és székely zászlókkal fellobogózott téren összegyűlt sok ezer ünneplő előtt azt mondta: a magyaroknak azt kell eldönteniük, hogy a magyarok országában vagy egy bevándorlóországban akarnak-e élni.

    "Ma újabb birodalom terjeszkedik, és nyilvánosan is vállalt célja, hogy eltörölje a szabad nemzetek Európáját, és létrehozza az Európai Egyesült Államokat, ahol az európai nemzetek ismét egy birodalmi központ hatalmi és pénzügyi érdekei alá lennének rendelve" - mondta a politikus. Németh Szilárd közölte: 1848-ban a magyarok egy vér nélküli forradalommal, példa nélküli nemzeti egységben harcoltak a nemzet szabadságáért és függetlenségéért a birodalom elnyomásával szemben, és erre kényszerülnek ma is.

    "Ma a Brüsszelben szőtt bevándorláspárti birodalmi törekvéseknek mondunk nemet. Jogainkhoz, szabadságunkhoz, édes anyanyelvünkhöz, kivívott értékeinkhez, nemzeti jelképeinkhez a történelmi zászlóinkhoz, keresztény hitünkhöz és kultúránkhoz ma is ragaszkodnunk kell" - hangoztatta a fideszes politikus.

  • A genderveszélyre hívta fel a fiatalság figyelmét a Mi Hazánk ifjúsági tagozatának egyik vezetője. “Álljatok ellen az életellenes divatnak, amely az európai civilizáció megrontója. Múljátok felül sportban és tudásban mindazokat, kik a normalitás ellen vannak. A keresztény alapon nyugvó magyarabb jövőt együtt kell felépíteni” – mondta. 

  • „Na most már mindenki tudja, mi az a slam poetry. És hogy milyen az Európa-bajnok” – mondja a szpíker Molnár Péter előadásáról. Azt is hozzátette az elején, hogy ez a fiatalok kedvence. A nem annyira fiatal tömeg tagjai körülöttem lefagytak.