Egy csomó változás lesz a pótlóbuszok menetrendjében a hatvani vasútvonalon

IMG 20190211 115207
2019.03.16. 07:20

Február 4-től kezdődően várhatóan decemberig szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között a Budapest-Hatvan vonal felújítása miatt, az InterCity vonatok helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak, a többi vonat helyett is – eltérő szakaszokon – buszok viszik az utasokat.

Március 18-tól az utasok észrevételei és vasúttársaság tapasztalatai alapján kedvezően változik a hatvani vonalon közlekedő pótlóbuszok menetrendje és menetideje

– tájékoztat a MÁV. A vasúttársaság korábban azt kommunikálta, az utasok türelemmel viselik a vonatpótlást a forgalmas szakaszon, de eszerint volt még mit javítani az élményen. 

A Keleti pályaudvarról induló és Hatvanig közlekedő InterCity pótlótóbuszok menetideje 70-ről 60 percre, míg a Hatvanból a Keleti pályaudvarra indulók menetideje 75-ről 65 percre csökken. A módosítások csak a Keleti pályaudvari indulási és érkezési időadatokat érintik, Hatvanból, illetve Hatvanba az eddigi időpontokban indulnak és érkeznek a pótlóbuszok.

Így alakulnak a reggeli változások:

  • A Hatvan–Pécel viszonylatú gyors pótlóbuszok – a 4:52-kor, 5:18-kor, 6:10-kor és 7:20-kor induló járatok kivételével – Isaszeg bejárati út autóbusz-megállóhelyen is megállnak.
  • A Pécelről Aszódra induló buszok 6:33 helyett 6:37-kor, 6:53 helyett 6:57-kor érkeznek, illetve az Aszódról Pécelre 4:19-kor induló busz Pécelre 5:18 helyett 5:13-kor érkezik, a péceli rövid átszállási idők miatt.
  • A Gödöllő–Pécel közötti 5:50-kor, 6:50-kor és 7:50-kor induló buszok a teljes útvonalukon 3 perccel korábban közlekednek.

Délután és este pedig az alábbiak változnak:

  • A Pécelről Gödöllőre 14:50-kor és 15:50-kor induló buszok március 14-ig közlekednek.
  • Esténként még egy S80-as jelzésű busz is közlekedik Pécel–Gödöllő között, amely Pécelről 19:50-kor indul.

Az Aszód–Balassagyarmat vonalon is javítottak a menetrenden:

  • Az Aszód–Balassagyarmat vonalon több vonat menetrendje módosult. Április 1-jétől május 12-ig Aszód és Galgamácsa között nem közlekednek a vonatok, helyettük vonatpótló buszok szállítják az utasokat.
  • Változás, hogy április elsejétől a meghirdetett vágányzári menetrendhez képest a Balassagyarmatról Vácrátótra induló vonat 5:26 helyett 5 órakor, a Vácrátótról 5:20-kor induló vonat Galgamácsáról 5:56 helyett 6:10-kor indul tovább Balassagyarmatra.
  • A Galgamácsa–Aszód viszonylatú busz Galgamácsáról 6:36 helyett 6:13-kor indul, megfelelő csatlakozást biztosítva az Aszódról Pécel felé 6:35-kor induló pótlóbuszhoz, így az utasok korábban érkezhetnek Budapestre.
  • Ebben az időszakban a MÁV-START naponta oda-vissza 5–5 vonatnál – vácrátóti útvonal-hosszabbítással, kerülő útirányon egyéb, alternatív csatlakozásokkal – biztosít eljutást a Galgamácsa–Vácrátót–Budapest-Nyugati pályaudvar, illetve a Galgamácsa–Vácrátót–Vác–Budapest-Nyugati pályaudvar között. Vácrátót és Galgamácsa állomások közti szakaszon nem állnak meg a vonatok.
  • Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonal állomásai és a főváros között váltott menetjegyek, bérletek a kerülő útirányon, többletmenetdíj megfizetése nélkül is felhasználhatók.

(Borítókép: Vonatpótló buszok várokoznak a Keleti Pályaudvar mellett a Verseny utcában - fotó: Földi Gábor / Index)