Már megint Lamperth Mónika leváltását akarja elérni a XV. kerületi Fidesz

D MTZ20190314013
2019.03.18. 10:17
Még hétfőn visszahívhatják az alpolgármestert, akit ugyan kizártak a Fideszből, de a rákospalotai költségvetés ügyében hetek óta a kormánypártokkal működik együtt. Ha ma sem lesz büdzsé, a kerület nem omlik össze, de számos fejlesztés elmaradhat vagy megakadhat, jóléti szolgáltatástól eshetnek el a helyi lakosok az újabb politikai csatározás miatt.

Hétfőn délután szavazhat utoljára a törvényes határidőn belül a XV. kerületi képviselő-testület a 2019-es költségvetéséről, de egy másik kérdésről, az eddigi alpolgármester megbízásának visszavonásáról is dönteni kell – a képviselő-testületi meghívó legalábbis ezt tartalmazza a rendes tárgyalást követő, este hatkor kezdődő rendkívüli ülés egyetlen napirendi pontjaként.

Másodszorra sem fogadta el ugyanis Németh Angéla polgármester idevágó javaslatát múlt kedden, miután azt Victorné dr. Kovács Judit és a helyi Fidesz nem volt hajlandó megszavazni.

A városrész akár év végéig is állami támogatások nélkül maradhat, ami egy önkormányzati választás előtt rengeteg kampánytémát szolgáltathat – mindkét oldalnak.

A Fidesznek ugyan vannak módosító javaslatai a költségvetéshez, ám a büdzsé elfogadásának valódi feltétele, úgy tűnik, Lamperth Mónika jegyző eltávolítása lenne, miközben a költségvetési tárgyalásokon részt vevő, azok jegyzőkönyveit aláíró Victorné dr. Kovács Judit ellenérvei egyelőre gyakorlatilag ismeretlenek, egy sajtóhírből derült csupán ki, hogy bizonyos civil szervezetek támogatása kapcsán emelt „tiltott pártfinanszírozás gyanúját” felvető kifogást, több módosító javaslat mellett.

A helyi polgármester, Németh Angéla a Facebook-oldalán mindössze azzal kommentálta az elmúlt hetek eseményeit: „a felelősség azoké a politikai kalandoroké, akik politikai bosszúhadjáratukkal egy egész kerületnek ártanak”. Az Indexnek azt mondta, nem róla mint polgármesterről szól ez a vita, hanem a kerületben élőkről, és miután ő a kerületben élőkért felel, csak az érdekli, hogy számukra biztosítsa azokat a vállalásokat, amelyeket a költségvetési javaslat tartalmaz. Ami Victorné dr. Kovács Judit visszahívását illeti, Németh Angéla elmondta: miután az alpolgármester semmilyen fórumon és módon nem jelezte kifogásait, észrevételeit a költségvetés kapcsán sem annak tervezésekor, sem azóta, értetlenül állt azelőtt, hogy nem szavazta meg a javaslatot, amelyről korábban együtt tartott tájékoztatót is. Németh Angéla azt is mondta, hogy miután ezt a viselkedést az együttműködés felmondásaként tudja csak értelmezni, kénytelen visszahívni Victornét, illetve erre javaslatot tenni.

A polgármester nem tudja, és nem is érdekli, miféle politikai játszma lehet a történtek mögött, őt kizárólag a kerület működését és beruházásait érintő büdzsé elfogadása érdekli, tette egyértelművé. Németh Angéla ugyanakkor az Indexnek is megismételte: a Fidesz–KDNP-kétharmad rendelkezett úgy, hogy a jegyzőt a mindenkori polgármester nevezheti ki, bármit is akar most tehát a kerületi Fidesz, az Lamperth Mónika megbízását nem érintheti.

Személyi kérdés

Nem vagyok ott és semmilyen módon nem veszek részt politikai tárgyalásokban, nem is tudok, nem is akarok erről nyilatkozni

– hárította el az Index megkeresését Lamperth Mónika. Miután a XV. kerületi jegyző nem kívánt nyilatkozni a személyét érintő esetleges fideszes feltételről, megkérdeztük Pintér Gábort is, a kerület kormánypárti frakcióvezetője pedig nem tagadta, hogy a politikai álláspontjuk alapvetően az: ne irányítsa a kerület jegyzői hivatalát olyan személy, aki a Gyurcsány-kormány egykori minisztereként – szerintük – ma is politikai szereplőnek minősül.

A személyi feltételre egyébként Hajdu László, a kerület többciklusos volt polgármestere, jelenlegi egyéni országgyűlési képviselő hívta fel elsőként a figyelmet. A DK politikusa ugyanis a keddi újabb, botrányos képviselő-testületi ülés után egy felindult Facebook-kommentben próbálta elmagyarázni a helyi lakosoknak, miről is van szó. Hajdu szerint egyfajta „fentről érkező példa nyomán” már a kerületben is elterjedt, hogy a népképviseletre felesküdött képviselők „a kerület pénzéből szeretnének üzletelni”, sőt a törvényességet naponta súrolva lobbiznak a hivatalt, a gazdasági társaságokat megkörnyékezve. Mint írta, „több ilyen ügy is van konkrét bizonyítékként.

A törvényesség őre dr. Lamperth Mónika jegyző és munkatársai nem vásárolhatók meg, nem törhetők be, nem zsarolhatók, ők is esküt tett köztisztviselők. Ez a gond a XV. kerületben, hogy van egy jegyző aki csírájában elfojtja a „huncutkodókat" ez a baja elsősorban a Fidesz-KDNP frakciónak, hogy itt nem lehet a törvényeket kijátszani. Fő ellenség tehát dr. Lamperth Mónika, a törvénytisztelő és azt még a kormánypárttal szemben is betartó XV. kerületi jegyző. Megmondták, ha a jegyzőt Németh Angéla nem rúgja ki, akkor nem lesz költségvetése a kerületnek. (...) Nos erről szól a bikaviadal és nem a költségvetésről.

– írta a városrész volt polgármestere.

Pintér Gábor szerint azonban nekik inkább Lamperth Mónikával szemben vannak korrupciós aggályaik, ezért a Fidesz valóban nem szavaz bizalmat a jegyzőnek, aki egy, még módosított költségvetés esetén is sok szempontból annak végrehajtója, törvényességi felügyelője lenne. A helyi Fidesz-frakcióvezető az Indexnek azt mondta, Lamperth az elmúlt években többször nem közhivatalnokként, hanem politikai szereplőként járt el, ez az alapja annak a véleményüknek, hogy a XV. kerület a DK kifizetőhelye.

A politikus olyan példát hozott kérdésünkre, mely szerint a jegyző korábban törvényességi kifogást fogalmazott meg egy javaslata kapcsán. Lamperth ugyanis azon az állásponton volt, hogy egyes megbízási szerződések megkötése és felmondása esetén a képviselő-testületnek nincs szavazati jogköre. Pintér a kormányhivatalhoz fordult, ahol állítása szerint neki adtak igazat, így a testület elé került javaslata.

Lamperth Mónika szerinte sokszor politikai szereplőként befolyásolta a kerület életét, nem pedig jegyzőként.

Más forrásaink szerint azonban Pintér és képviselőtársainak alapvető problémája egy másik esettel lehet összefüggésben, a helyi Fidesz ugyanis valóban többször ütközött már a jegyzővel törvényességi kérdésekben. Még Hajdu László polgármesteri idejében Pintér alpolgármesteri jogköreit és alpolgármesteri javadalmazását éppen azért azután vonták vissza, hogy a Lamperth jegyzőként kifogásolt egy korrupciós gyanúkat felvető játszótér-felújítást és nem volt hajlandó végrehajtani az idevágó határozatokat. (Ekkor kezdeményezték a Hajdu elleni fegyelmi eljárást is, amelynek végcélja szintén a jegyző eltávolítása lehetett.)

Lamperth ellen egyébként a helyi Fidesz–KDNP – de olyanok is, akik ma már nem kormánypárti színekben politizálnak – többször kezdeményezett törvényességi felügyeleti eljárást, sőt információink szerint éppen az elmúlt napokban utasított vissza a fideszes György István által vezetett kormányhivatal egy beadványt, amely szintén politikai tevékenységgel vádolta volna meg a jegyzőt. Azon túl ugyanis, hogy Lamperth kétségtelenül egy volt miniszter, az elmúlt öt évben egyetlen hatóság sem talált semmiféle törvényszegésre vagy politikai tevékenységre utaló bizonyítékot, sőt.

Ennek ellenére a Fidesz ezzel vádolja a jegyzőt, akinek személye, úgy tűnik, tényleg kulcskérdés a kerületben.

Kérdésünkre ugyanis, hogy konkrétan a 2019-es költségvetéssel milyen problémájuk van, Pintér elmondta, nemcsak módosító javaslataikat nem fogadták el, mert a kerületvezetés szerint azt késve nyújtották be, de Németh Angéla polgármester kompromisszumos megoldását sem tudják elfogadni, szerintük ugyanis az csak PR-fogás.

Kérdéses személyek

Valójában kedden egy maratoni, kétnaposra nyúlt ülés végén 10 igen, 4 tartózkodás és 7 nem ellenében utasították el a büdzsét. Tehát nemcsak a Fideszen múlt a dolog, hiszen a kormánypárti elutasítás mellett tartózkodott négy független képviselő, köztük a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, a Fideszből ugyancsak kizárt Bitvai Nándor, a korábban szintén a Fidesz színeiben politizáló Merk Péter, valamint Móricz Eszter. Márpedig Németh Angéla javaslatának elfogadásához egyetlen pluszszavazatra lenne szükség.

Nyilván ennek tudatában a Fidesz–KDNP a szavazás után azt közölte, hogy továbbra is a DK és Lamperth Mónika foglya maradt a XV. kerület. Ugyanakkor a polgármester szerint a Fidesz-frakciótól késve érkeztek egyáltalán a módosító javaslatok, ennek ellenére több elemét is beírták volna a költségvetésbe, a megoldásról pedig Németh Angéla kedden személyesen tárgyalt is Pintér Gáborral. Ám a Fidesz helyi vezetője szerint a polgármesteri ajánlat elfogadhatatlan, mert nem pluszforrást kell teremteni, és majd a jövőben biztosítani azt ezekre a feladatokra, hanem a módosító javaslataik világosan előírnák azt is, miből kell fedezni az általuk tervezett kiadásokat.

Ők a jegyzői hivatal dologi kiadásaira fordítható 504 millió forintot kifogásolják elsősorban, ami tehát szintén Lamperth személyével van összefüggésben, így ennek terhére tettek egyéb javaslatokat.

De miért is van szükség a Fideszre?

Megbomlott ugyanis az a kimondatlan koalíció, amely 2017 nyarát követően alakult ki, miután a még – nemrégiben elbocsátó szép üzenettel háttérbe vezényelt – László Tamás irányította helyi Fidesz–KDNP-frakció mindenáron meg akarta vonni Hajdu László jogköreit – egy helyi MSZP-s segítségével. A DK-s akkori polgármester, mai országgyűlési képviselő azonban a maga, illetve a kerület oldalára tudta állítani 

Victorné Kovács Juditot, a volt fideszes, ám ma függetlenként ismét a Fidesszel szavazó képviselőt és két társát. A helyi fideszesek civódásaival korábban az országos sajtó is tele volt, és a háborúskodás addig fajult, hogy 2015-ben feloszlatták a kerületi Fideszt. Az új választókerületi elnök László Tamás lett, aki állítólag ki nem állhatta Victornét, ki is szorította a párt kerületi frakciójából. Vele együtt az önkormányzati képviselő-csoportból még 2 fideszes távozott/zártak ki, és ők ezután jobbára Hajdu politikáját támogatták a szavazataikkal. Sőt: miután Hajdut képviselőnek választották, az időközi választáson Németh Angéla mellé álltak, aki pedig alpolgármesterré nevezte ki Victorné dr. Kovács Juditot. 

Csakhogy, mint az az elmúlt hetek eseményeiből egyértelmű lehetett, a Fideszből tavaly év végén, saját állítása szerint jogsértő módon kizárt politikus ismét a kormánypártokkal látszik együttműködni. Emögött egyes forrásaink egy újabb, László Tamás távozását – így a kialakult feszültségének enyhülését – követő, Pintér Gáborral megkötött politikai alkut sejtenek. Emiatt a helyi MSZP, DK, RÁTE és a liberálisok közös szórólapokon figurázták ki a költségvetési döntést néhány hete, a kormány plakátjain ekkor még látható Soros György és Jean-Claude Juncker helyett a helyi képviselő-testületben ülő Pintér Gábort és Victorné Kovács Juditot tették, azzal az üzenettel, hogy a XV. kerületi lakosoknak joguk van tudni, kik miatt nem valósulnak meg bizonyos fejlesztések. Nagy kérdés, a Fidesz–KDNP színt vall-e Victorné dr. Kovács Judit esetében, és miként voksol majd a visszahívását érintő rendkívüli ülésen.

A Fidesz-frakcióvezető diktátumszerűnek nevezte Németh Angéla költségvetését, és azt mondta: ha valóban azt akarták volna, hogy helyi ellenzékként az egyharmados súlyú Fidesz–KDNP megszavazza azt, akkor a polgármester bevonta volna őket annak tervezésébe. 

Maga Németh Angéla egyébként nem nevezte meg problémaként Lamperth személyét, ugyanakkor még hétfőn az ülésen elhangzott a polgármestertől, hogy nem bocsátja áruba a munkatársait. Ezt az Indexnek nyilatkozva is elismételte, ahogyan kérdésünkre megerősítette azt is, hogy Pintér tisztában lehetett azzal, hogy a Lamperth elmozdítását érintő követelés nem megy majd át. A polgármester elmondta:

az általa befogadott fideszes javaslatok összességében plusz 430,5 millió forintot jelentettek volna a költségvetésben, ám már az egyeztetések elején látható volt, a Fidesz-frakcióvezetővel folytatott keddi utolsó tárgyaláson pedig biztossá is vált: a kormánypárti képviselők számára mindez valójában nem fontos, igen szavazatukat ugyanis egyértelműen személyi kérdésekhez kötötték. 

Valódi tét

Németh Angéla lapunknak azt is elmondta, a költségvetést elutasító döntés után nem csak a közalkalmazottak, köztisztviselők fizetésemelése kerül veszélybe. Ha a március 18-i újabb, az előírt határidőn belüli utolsó rendkívüli ülésen sem sikerül elfogadni a büdzsét, egy hosszú és bonyolult jogi procedúra vár a kerületre, amely mentén első lépésben április 1-jétől megszűnhetnek az állami támogatások, és a városrész bizonytalan ideig csak saját bevételeiből gazdálkodhat. Németh Angéla szavai alapján a felelősség a Fideszt és költségvetést meg nem szavazókat terheli ebben az esetben majd azért, ha egy nagyon szoros költségvetéssel a kötelező feladatok ellátása (óvodák, bölcsődék működtetése) ugyan biztosítható lehet, ám az

önként vállalt feladatokra, így a kulturális, a civil és a sportszervezetek támogatására, a fizetések előírt emelésére, a fejlesztésekre már nem jut pénz.

Idevágó kérdésünkre Pintér Gábor azt mondta, szerintük akkor sem lesz tragédia, ha nem fogadnak el költségvetést hétfőn, hiszen idén eddig is átmeneti gazdálkodási határozat alapján dolgoztak, legfeljebb majd ezután is így fognak. Noha újra benyújtják – ezúttal a határidőt érintő vitát elkerülve, időben – a módosító javaslataikat, ám a Fidesz-frakcióvezető szavaiból az kiderült,

mivel a költségvetési tételekkel, amelyeket a polgármester előterjesztett, bizonyítékát látják Lamperth Mónika politikai befolyásának, nem lát sok esélyt a megegyezésre.

Németh Angéla viszont felhívta a figyelmet arra: a Fidesz-frakcióvezető nem jól tudja, nem tárgyal a pénzügyi bizottság hétfőn, így módosítók sem kerülnek napirendre. „Mivel a kerület érdekeivel ellentétesnek tartom a költségvetést elutasító és több egyéb múlt heti határozatot, ezekről szavazunk újra hétfőn”, ismertette a polgármester. Így ugyanakkor igencsak valószínű, hogy nem változnak az álláspontok, és miután nem lesz elfogadott büdzsé, a Magyar Államkincstár április 1. után nem folyósítja a kerületnek az állami támogatást, az illetékes kormányhivatal pedig felszólítja a testületet a költségvetési rendelet megalkotására. Ha viszont ez később sem sikerül, akkor egy bírósági hercehurca nyomán, talán az év vége felé a kormányhivatal pótolhatja majd a költségvetést. 

A kerület 25 milliárd forintos büdzséjéből összesen 2,5 milliárd forint az az állami támogatás, a működés tehát valóban nincs veszélyben, nem fizetésképtelenségről van szó, ám a polgármester elmondása szerint az alábbi fejlesztések és szolgáltatások kerülhetnek veszélybe:

  • a civil szervezeteknek, az egyházaknak szánt pályázatok,
  • a Szántóföld úti tornacsarnok építése,
  • a pestújhelyi uszoda-beruházás folytatása,
  • kerületi út-, járda- és óvodafelújítások,
  • új parkolók létesítése,
  • a köztisztaság javítását célzó programok,
  • a leromlott állapotú lakókörnyékek megújítását célzó VEKOP-pályázat kivitelezése, amelyhez ugyanakkor már jelentős önrészt kapcsoltak,
  • a kerületi köztisztviselők és az intézményekben dolgozók béremelése, cafeteriajuttatásaik.

Magyarán Rákospalota-Pestújhely-Újpalota kerületére hosszú, forró nyár és ennek megfelelő heves kampány várhat. Már megint.

(Borítókép: Németh Angéla XV. kerületi polgármester és Lamperth Mónika jegyző a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete egynapos sztrájkjának elindításán tartott gyűlésen a kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 14-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)