Orbán jó modort javasolt az őt Rákosihoz hasonlító jobbikosnak

7036049513841071361 HUSZ0354
2019.03.18. 17:37 Módosítva: 2019.03.18. 19:09

Az Országház szabályai szerint Orbán Viktornak ezen a hétfőn meg kellett jelennie az azonnali kérdések óráján, ahol az ellenzéki pártok kérdéseire válaszolt – ebben az ülésszakban először.

Jakab Péter (Jobbik) azzal kezdte, hogy Orbán lassan a politikai pályája végéhez közeledik. Szerinte Orbán ifjú kommunistából öreg kommunista lett, közben pedig volt némi "demokratikus elhajlás". Az ellenzéki politikus Rákosihoz hasonlította a miniszterelnököt, mert a kommunista politikushoz hasonlóan államosít, viselkedik a sajtóval és számol le az ellenzékkel. 

Orbán szerint a politikai pályájáról a választók döntenek, a Jobbik pedig azért van ott, ahol, mert így döntöttek a választók. "Az a helyzet, hogy mára mi jobbikosok lettünk a néppárt, önök pedig egy szélsőséges alakulat". Jakab szerint Orbánra büszke lenne Rákosi és Goebbels is, miközben Magyarországon új nemzeti egység születik. 

Orbán szerint Jakab visszaél a választók türelmével, gyerekes ripacskodással próbálja felhívni magára a figyelmet. "A legutolsó parlamenti rendbontáskor még a székembe is beleült". Orbán szerint Jakab várjon a sorára, és ne hozzon szégyent azokra, akik az iskolában felnevelték, majd jó modort és illedelmes viselkedést javasolt az ellenzéki politikusnak.

Langyos vita a családpolitikáról

Tóth Bertalan (MSZP) a Fidesz népesedéspolitikájáról kérdezett. Az MSZP elnöke szerint nagyon kevés családot érint a kormány családvédelmi programja: 5003 ezer egyszülős család él itthon, 40 százalékuk szegénységben. Velük kapcsolatos intézkedést nem lát, mint ahogy azokról sincs szó, hogy mi van azokkal a párokkal, akik a családi adókedvezményt nem tudják igénybe venni. 

Látjuk, hogy egekbe szökik az albérletek ára, miközben nincs szociális bérlakás program. 11 éve nem emelkedett a családi pótlék és az anyasági támogatás. Meddig tesznek különbséget magyar gyermek és magyar gyermek között? 

Orbán azzal kezdte, hogy személyesen is gratulált Tóth második gyermekének a megszületéséhez. „Lehet nem jól mondtuk el a családpolitikai akciótervünket, de ott semmilyen különbség sincs gyermek és gyermek között.” Orbán szerint filozófiai különbség van pártjaik között, a szocialisták alanyi jogon járó támogatásokban, a Fidesz pedig munkához kötött támogatásokban gondolkodik. Orbán szerint ha nem kötik a munkához a családtámogatást, akkor annak felhasználása nem elég hatékony. 

A kormányfő szerint a családpolitikai akciót kibővítik a szegényebbek irányába is. Orbán szerint bérlakásra és magántulajdonra is szükség van a lakáspolitikában, de mindig a magántulajdonnal a középpontban. 

Tóth megköszönte a gratulációt, majd megjegyezte, a kormány politikája nem vezet eredményre, mert minden hatodik gyerek külföldön születik. 

Ha van pénz Felcsúton szigetet építeni, akkor legyen pénz minden gyerek támogatására

– mondta Tóth, aki szerint meg kell szüntetni a férfiak és nők közötti bérkülönbséget. 

Orbán szerint a férfiak és nők közötti különbséget nem tudják eltüntetni, majd elmondta, számít a szocialisták szavazataira a családtámogatási programjukkal kapcsolatban.

A DK kormányra készül

Arató Gergely (DK) szerint nem lehet azzal viccelni, hogy férfiak és nők ugyanazokban a pozíciókban különböző bért visznek haza, majd arra kérte a kormányfőt, hogy „utasítsa mamelukjait”, hogy a parlament elé kerülhessenek a DK családtámogatási pontjai. 

A képviselő ezután arról beszélt, hogy miközben a Fidesz azt mondja, hogy mennyire megadóztatják a multikat, a kormány „a multikat példátlan módon segíti”. 

Ezért javasoljuk, hogy az EU-ban legyen multikat sújtó adó, de önök ezt nem akarják, mert sérti az önök bizniszét

– mondta Arató. 

Orbán szerint 2010-ben a minimálbér 71 ezer volt, ma 140 ezer, és a bruttó átlagbér is jelentősen emelkedett. A kormányfő azt mondta, hogy szívesen beszélget gazdaságpolitikai kérdésekről, de vegyék figyelembe a tényeket. 

Arató azt mondta, a multik magyar hangját hallhatták, aki szerint a magyarok eleget keresnek, és nem számít, hogy a bérek egyre jobban elmaradnak az uniós átlagtól. A DK még sosem volt kormányon, de biztos lehet benne, hogy lesz – jelentette ki harciasan Arató, aki korábban azt mondta, hogy nem voltak kormányon. 

Orbán szerint az ellenzék hónapok óta riogat a túlóratörvénnyel, „valójában a gazdaság köszöni, jól van, a Munka Törvénykönyve módosításával megfelelő helyzetet alakított ki”. 

Orbán: Több tiszteletet Salvininek

Az LMP-től Keresztes László Lóránt társelnök szólalt fel. A politikus arról kérdezett, hogy az oroszok nem tudtak előállítani EU-s szabványoknak megfelelő reaktorokat, a kormány pedig elismerte, hogy komoly csúszások vannak.

Orbán szerint minden Paks2-vel kapcsolatos lépést jóváhagyott az Európai Bizottság, majd arról beszélt, hogy nem elég felkészült az atomerőmű műszaki kérdéseiben sem. Orbán azt is mondta, hogy Süli János miniszter érkezése előtt senki sem értett igazán a kérdéshez. „Ő az egyetlen közülünk, aki nemcsak látogatóként járt erőműben, hanem dolgozott is”. 

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint pikáns, hogy Bayer Zsolt gyáva szarjankónak nevezte Manfred Webert. „Amit ön csinál, az az, hogy folyamatosan dörgölőzik az európai szélsőjobboldali pártokhoz.” A képviselő szerint Salvini, Le Pen és Wilders magyarellenesek és „befeküdtek Putyinnak”, ez köti őket össze Orbánnal.

Pontosan tudjuk, hogy ön is befeküdt már Putyinnak

– jelentette ki Szabó, aki szerint köztudomású, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (erről itt írtunk bővebben) az orosz titkosszolgálatok bankja. A politikus hazaárulásnak nevezte azt, amit Orbán csinál, majd megjegyezte, hogy erre nem kapott felhatalmazást a miniszterelnök. 

Orbán azt mondta, nem fogad szívesen „szexista kifejezéseket”, majd hozzátette, „nem vállalják, hogy mit írhatnak az újságírók és mit nem”. A kormányfő szerint: kijár Salvininek a tisztelet, mert ő az olasz kormány miniszterelnök-helyettese, és a tengeren is megállította a „migránsinváziót”, ezért köszönettel tartoznak neki. 

Szabó Tímea
Szabó Tímea
Fotó: Huszti István / Index

Szabó szerint az USA sajtójelentése szerint a magyar sajtó 85 százaléka a Fidesz kezében van, és az is érdekes, hogy Salvinit dicséri, mert az olasz politikus szeretné szétosztani a menekülteket Európában. A politikus szerint Orbán nem válaszolt arra, hogy „mit keres itt az orosz titkosszolgálat az önök támogatásával”. 

Orbán szerint az orosz titkosszolgálatokról nem őt kell kérdezni, hanem a másik oldalt. A kormányfő szerint lesznek viták az EU-ban az előttük álló költségvetési vitákról, és arra kérte Szabót, hogy tegyen meg mindent ő is annak érdekében, hogy Magyarország jól jöjjön ki ezekből a vitákból. 

Hagyó, Hunvald és Zuschlag is előkerült

Gyöngyösi Márton (Jobbik) következett, aki azzal kezdte, hogy a Fidesz 2009-ben még az Európai Ügyészség mellett kampányolt, mi változott azóta, miért nem támogatják most is? „Magyarországon most már az ön strómanjai, barátai a korrupció szinonimái” – majd Mészáros, Garancsi és Tiborcz üzelmeit sorolta. 

Orbán szerint a kormány politikája hiteles, mert épp most minősítették fel Magyarországot a hitelminősítők, majd arról beszélt, hogy a Jobbik zászlót égetett, beleírta az alapszabályába, hogy kiléptetnék Magyarországot az EU-ból, Gyöngyösi pedig listázni akarta a zsidó képviselőket. 

Úgy gondolja, hogy ezek után komolyan vehető a hitelességről szóló kérdése?

– zárta Orbán. 

Gyöngyösi azt mondta, a korrupciós indexekkel kellene foglalkozni. „Sosem volt Magyarországon túl fényes a helyzet a korrupció tekintetében, de Hagyót, Hunvaldot és Zuschlagot még rabláncon vitték el”, most viszont Mészáros Lőrinc következmények nélkül gazdagodhat közpénzből. Orbán szerint óvatosan kell bánni a listákkal, mert látott egy olyat, amin Gyöngyösi a világ hetedik legantiszemitább embere, de ez szerinte túlzás. 

Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton
Fotó: Huszti István / Index

Majd Szabó Tímea egy korábbi nyilatkozatával jött elő. Orbán szerint 2012-ben a Párbeszéd politikusa azt mondta, hogy Gyöngyösi zsidózása és Novák Előd kijelentése miatt befejezte az ügyek menti együttműködést a Jobbikkal. Orbán végül gratulált Szabónak és Gyöngyösinek. 

Végül Harangozó Tamás (MSZP) következett, aki szerint a Fidesz EP-listavezetője, Trócsányi László két orosz fegyverkereskedőt adott ki Oroszországnak, miközben az USA ügynökségei Budapesten fogták el a kereskedőket, akik mexikói „gyermek- és tömeggyilkosoknak akartak fegyvert eladni”. Majd felemlegette, hogy diplomáciai mentességet kap a korábban is említett orosz bank Magyarországon. 

Orbán visszakérdezett: jól érti, hogy a szocialisták vádolják a polgári oldalt, hogy az oroszokat kiszolgálják? Az elfogott ügynökökről azt mondta, hogy orosz állampolgárok voltak, ezért Oroszországnak adták ki őket, de ha amerikaiak lettek volna, nekik adják ki őket. Orbán a következő válaszban azt mondta, hogy a kérdéses orosz bankban öt NATO-tagállamnak van tulajdona, ez egy közép-európai bank, „azt tanácsolom önnek, hogy legközelebb ne vetődjön árnyékra”.

(Borítókép: Huszti István / Index)