TEK: Vonattal jött Magyarországra az ausztrál terrorista

2019.03.18. 15:31

A Terrorelhárítási Központ közleményt adott ki azután, hogy két napja bejelentették, ők is nyomozást folytatnak az új-zélandi terrorcselekmény elkövetőjével kapcsolatban, miután kiderült, hogy Tarrant tavaly Magyarországon járt. 

A TEK hétfőn azt közölte, hogy

Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrendszerinti járattal. A férfi terror adatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett.

Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban - azt azonban nem írják, hogy valójában meddig maradt itt.

A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit. Mint korábban kiderült, a férfi korábban Bulgáriában, Romániában, Horvátországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is megfordult.

A 28 éves ausztrál férfi két új-zélandi mecsetben 50 embert ölt meg és ugyanennyit megsebesített. A magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező férfi ellen már vádat emeltek a christchurch-i körzeti bíróságon tömeggyilkosság miatt.

Tarrant átalakított félautomata fegyvert használt, és mint kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP amerikai hírügynökség riportja szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport