Van bruttó 5 milliót és van 1,7 milliót kereső miniszter is

D MTI20180518010
2019.03.19. 09:53 Módosítva: 2019.03.19. 11:12

Bár tavaly augusztusban már jelentősen emelték a miniszterek fizetését, márciustól újabb ugrás következett be. Egy tavaly nyári törvénymódosítás tette lehetővé a kormányfőnek, hogy a havi 1 296 000 forintos illetménytől eltérő járandóságot állapítson meg a minisztereknek. Néhány miniszter emellett képviselő is, akiknek az illetménye márciustól 100 ezer forinttal emelkedett. Jelentős különbségek vannak a miniszterek fizetése között. Az alábbi összeállítás a Napi.hu és a Blikk cikke alapján készült.  

  • Bruttó 5 millió forintos fizetést kap két tárca nélküli miniszter: a nemzeti vagyon kezeléséért felelős Bártfai-Mager Andrea, illetve Süli János, aki a Paks 2 beruházásért felelős. Ez nettóban kb. 3,3 millió forintot jelent. A magas fizetést itt az indokolja, hogy a tárca nélküli miniszterek legalább annyit keressenek, mint az általuk felügyelt vállalatok vezetői. 
  • Bruttó 2 870 400 forintos fizetést öt miniszter kap. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külügyminiszter, Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter. Az ő járandóságuk az 1 979 400 forintos miniszteri fizetésből és a 891 000 forintos országgyűlési képviselői tiszteletdíjból áll össze. Mindez nettóban 1,8-1,9 millió forint.
  • Bruttó 1 979 400 forintot kap havonta Palkovics László innovációs miniszter, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Ez nettóban kb. 1,3 millió forint.
  • Bruttó 1 741 600 forintot kap Trócsányi László igazságügyi miniszter. A Blikk azt írja, Trócsányi fizetése a korábbihoz képest 40 ezer forinttal csökkent, de komoly perspektíva áll előtte. Trócsányi áll a Fidesz listájának élén az európai parlamenti választásokra. Miután várhatóan bejut az Európai Parlamentbe, fizetése ott ennek kb. a négyszerese lesz.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a Blikknek azt írta: a miniszterek fizetése tavalyhoz hasonlóan most is a nemzetgazdasági átlagkereset hatszorosa. Illetményük ennek megfelelően emelkedett 11 százalékkal.  

 

 

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével (j4) megtartotta alakuló ülését Magyarország új kormánya Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában 2018. május 18-án. Balról jobbra: Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter (takarásban), Pintér Sándor belügyminiszter, Orbán Viktor, Bíró Marcell, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára, Benkő Tibor honvédelmi miniszter.  Fotó: Szecsődi Balázs / MTI)