Egy bv.-s vezető felesége is profitál a kecskeméti VIP-börtön rabjainak munkájából

2019.03.19. 06:39 Módosítva: 2019.03.19. 10:33

Egyágyas, saját kulccsal zárható szobák, rács nélküli ablakok, saját tévé, parkosított udvar, szökőkút, teniszpálya is van a kecskeméti „VIP-börtönben”, azaz a Bács-Kiskun megyei Büntetés-végrehajtási Intézet II. számú objektumában, írja a 24.hu.

Az intézet a kilencvenes évek óta üzemel. Korábban ide kerültek az igazságszolgáltatás, a hatóságok és a fegyveres testületek elítélt tagjai, de az utóbbi időben a hely népszerű lett a gazdasági bűncselekmények miatt elítélt vállalkozók, tehetős üzletemberek, illetve a politikusok rokonságába, közvetlen ismeretségi körébe tartozó elítéltek között is. 

Ha a fogvatartott úgy dönt, el is hagyhatja az intézet területét. A többség őrfelügyelet nélkül mehet mindennap külsős munkahelyre. A 24.hu által készített videón is látható, hogy az őrizetesek a bejárat elé jártak ki cigizni, miközben őr nem volt a közelben. 

A nagyjából 60 fős intézményből jelenleg 15-en Táborfalvára járnak dolgozni a Ferroplast Kft. műanyag-feldolgozó és -fröccsöntő üzemébe. A 40 fős vállalkozás 20 elítélt alkalmazását vállalta.

A büntetés-végrehajtás is jelentős bevételhez juthat a kiszervezett munkások fizetéséből. A cég nettó 750 forintos óradíjat fizet a dolgozó fogvatartottak után a börtönnek, amely a fizetésekből is levesz napi 500 forintot rabtartás címén, így napi nettó 6000 forint bevételhez jut.

A 25 éve alapított Ferroplast Kft. forgalma az elmúlt években meredeken emelkedett,  és komoly nyereséget biztosított a tulajdonosoknak. A cég adózott eredménye 2015–2016-ban megközelítette az évi 100 milliót, de 2017-ben is 54 millió forint volt.

A 24.hu azt írja, hogy a Ferroplast Kft. egyik tulajdonosa, Füzesiné Gajdácsi Magdolna, az egyik szomszédos Bács-Kiskun megyei börtön igazgatójának felesége. Füzesi Viktor ezredes az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet vezeti.

Zachar Tibornak, a  kecskeméti bv.-intézet parancsnokának felesége viszont éppen az állampusztai börtönben működő gazdasági vállalkozásban kapott vezetői állást. Ő lett az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tésztagyárának az üzemvezetője. Ez az üzem látja el az összes bv.-intézetet száraztésztával.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a 24.hu kérdésére azt írta: nem tartják összeférhetetlennek, hogy egy magasrangú bv-s vezető felesége és annak családja profitál a fogvatartottak munkájából. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka erről a tényről korábban tájékoztatta a BVOP-t. Ennek a vizsgálata azt támasztotta alá, hogy nincsen összefonódás a beosztás és a vállalkozás vezetése között.