A magyar hatóságok egyszerűen nem tudnak megszabadulni Ahmed H.-tól

2019.03.20. 10:00

Ahogy azt sejteni lehetett, nem megy olyan egyszerűen a 2015-ös röszkei zavargásokban részt vevő Ahmed H. kitoloncolása Magyarországról. A Magyar Hírlap ugyanis bírósági forrás alapján szerdán megírta, hogy még mindig Magyarországon tartózkodik a terrorizmus miatt elítélt (de valódi terrorcselekményt el nem követő) és Magyarországról kiutasított Ahmed H. A Nyíregyházi Törvényszék sajtóosztálya a lappal azt közölte, hogy a Nyírbátori Járásbíróság

újabb két hónappal, május 18-ig meghosszabbította a szír férfi idegenrendészeti őrizetét.

Ahmed H.-t a Szegedi Ítélőtábla határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény miatt tavaly szeptemberben jogerősen öt év börtönre ítélte azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság emellett Ahmed H.-t tíz évre kiutasította Magyarországról.

A férfi január végén már le is töltötte a 2015. szeptember 19-i elfogásától számított ötéves büntetése kétharmadát. Ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt 72 órára elrendelte az idegenrendészeti őrizetét. Ezt a bíróság akkor további hatvan nappal meghosszabbította azzal az indokkal, hogy a hatóságnak a kiutazáshoz szükséges úti okmányok beszerzéséhez, a kitoloncolás megszervezéséhez további időre van szüksége. A bíróságnak most azért kellett meghosszabbítania az őrizetet, mert Ahmed H. jelenleg sem rendelkezik érvényes úti okmánnyal, így azután a magyar hatóságok hiába próbálkoznak a kitoloncolásával.

A férfi korábban Cipruson élt családjával, ezért a magyar hatóságok a Ciprusi Köztársaságba rendelték el kitoloncolását, azonban Ciprus nem fogadta be. Mivel Ahmed H. eredeti úti célja Németország volt, az eljárás során megkeresték Németországot is – tekintettel arra is, hogy családja időközben oda költözött, azonban a férfit – mivel nincsenek érvényes beutazási engedélyei – a németek sem hajlandók átvenni.