Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

CEU-rektor: kinyílt egy ajtó, de jogi garanciák kellenek

2019.03.20. 20:48

„Kinyílt egy ajtó”, fogalmazott Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem, azaz a CEU elnök-rektora, miután Orbán Viktor miniszterelnök és Markus Söder miniszterelnök levélváltásukban közös támogatásukról biztosították a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) együttműködését, és – mint az intézmény közleményében külön is szerepel – „miután az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát”.

Az ajtó nyitva áll, de hogy eljutunk-e a megoldásig, attól függ, hogy a magyar kormányzat végigtárgyal-e és ratifikál-e egy olyan nemzetközi megállapodást, ami garantálja, hogy a CEU amerikai diplomákat kiállító intézményként szabadon folytassa tevékenységét Budapesten

– tette hozzá Ignatieff.

Megírtuk, Bajorország miniszterelnöke levelében jogi garanciákat kért a magyar kormánytól arra, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiállító intézményként Budapesten működhessen. A CEU közleménye szerint ez az a döntő feltétel, aminek a magyar kormány haladéktalanul meg kell, hogy feleljen. Az egyetem megköszönte Söder miniszterelnök, Manfred Weber és az EPP tagjainak közbenjárását. „Bízunk benne, hogy erőfeszítéseik eredményesek lesznek”, írták, hozzátéve:

A CEU várja, hogy együtt dolgozhasson a háromtagú bölcsek tanácsával, amelyet azért nevezett ki a Néppárt, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy a magyar kormányzat betartja-e vállalásait.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a fejlemények nem változtatnak a CEU bécsi tervein. A CEU kampuszt nyit Bécsben, amely 2019 szeptemberében kezdi meg működését. „A CEU köszönettel tartozik Bécs városának és Ausztria kormányzatának a meleg fogadtatásért és a konstruktív hozzáállásért”, írták.