Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Elvittek a rendőrök két szimplást a bulinegyedből

2019.03.20. 17:53

Rendőrök vitték el a Szimpla két alkalmazottját a bulinegyedből. Egyikük Molnár Bence, a hely kommunikációs vezetője, a másikuk a bulinegyed éjszakai életének rendbetételéről szóló Night Embassy of Budapest projekt vezetője, Német G. Dániel. A két férfi krétaalapú festékszóróval a bulinegyed több részén is olyan üzeneteket fújt fel, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a környéket ellepték a kamudrog-árusítók.

Nem ez az első eset, hogy a bulinegyedben valakik így üzentek a turistáknak. Tavaly októberben bejárta a magyar sajtót a Király utcában megjelent „all drugs are fake here” felirat, ami magyarul annyit jelent, hogy „itt minden kábítószer kamu”. Mint a fenti Facebook-bejegyzésből kiderül, a két szimplás hasonló feliratok felfújásával próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy hónapok óta komoly problémát jelent a környéken, hogy kamudrogot árusító emberek átverik, zaklatják, vegzálják a mit sem sejtő turistákat.

Szomorú dolog, hogy a rend őrei ahelyett, hogy a drogkereskedőket állítanák le, és ilyen szempontból koncentrálnának délután és este az utcára, olyanokat fegyelmeznek és visznek be, akik itt dolgoznak évek óta, és sokat tesznek ezért a helyért!

– írják a posztban. A két férfi egyelőre fogdában van, de a Szimplától megtudtuk, hogy több alkalommal is küldtek a rendőrségnek videófelvételeket az áldílerekről és rendszámokat a kamudrogokat árusítók autóihoz, de egész egyszerűen nem történik semmi a környéken.

Tavaly novemberben a 24.hu írt arról, hogy a valódi drogkereskedelem mellett a bulinegyedben megjelentek az átverős dílerek is. Olyannyira, hogy a környékbeli boltokban folyamatosan elfogy a sütőpor, amit drognak álcázva próbálnak rásózni erőszakosan a külföldiekre. A Szimpla több hellyel együtt évek óta küzd azért, hogy normalizálódjon a helyzet a bulinegyedben, ezért is indult el az éjszakai polgármesterséggel kapcsolatos kezdeményezésük, amelynek a vezetője az egyik letartóztatott férfi.

Cikkünk megjelenése után pár órával a BRFK kiadott egy közleményt, miszerint ötven helyen rongálták meg a járdát festékszóróval Erzsébetvárosban, a két elkövetőt pedig elfogták. A rendőrség szerint a kár értéke félmillió forint, azonban az MTI-ben megjelent közleményben csak annyit írnak, hogy angol nyelvű feliratokat fújtak a járdára, azt nem, hogy pontosan mit és miért.