Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kényszergyógykezelésre ítélték az anyát, aki kádba fojtotta a csecsemőjét

2019.03.20. 17:09

Előzetes kényszergyógykezelést rendelt el a bíróság azzal az anyával szemben, aki tavaly októberben kádba fojtotta a gyerekét, az elmeorvosi szakvélemény alapján ugyanis a cselekvény és a vizsgálat idején is kóros volt az elmeállapota – írja az MTI.

A rendelkezésre álló nyomozati adatok alapján a gyanúsított házas volt, rendezett körülmények között élt, fiú gyermekét pedig 2018. július 6-án szülte meg. A nő október 26-án 12 óra körül fojtotta kádba a gyereket, tettét követően öngyilkosságot kísérelt meg, de nem járt sikerrel. A nő ezt követően Szolnokra utazott, ahol a rendőrségen bejelentette, hogy megölte gyermekét.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitánysága a nőt tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítja, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója viszont szerdán megszüntette a letartóztatását és egyúttal elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését is.

Az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a gyanúsított elmeállapota a cselekmény elkövetése idején és a szakértői vizsgálat időpontjában is kóros volt. A bíróság döntése szerint a szakértői vélemény megállapításaira figyelemmel jelenleg is tartani kell attól, hogy a gyanúsított zárt intézeti kezelés hiányában hasonló bűncselekményt követne el. 

A bíróság az előzetes kényszergyógykezelés végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki, amely az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb hat hónapig tart. A döntést az eljárásban részt vevő minden fél tudomásul vette, a végzés véglegessé vált.

20%
7990 Ft
6392 Ft