Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Kocsis Máté: A bevándorláspártiak ki akarták záratni a Fideszt, de nem sikerült

2019.03.20. 20:55

A bevándorláspártiak ki akarták záratni a Fideszt az Európai Néppártból, de nem sikerült - értékelte az EPP szerdai politikai gyűlésén történteket Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése arról szavazott, hogy vizsgálatot indít a Fidesszel szemben, felállít egy 3 fős bölcsek tanácsát, és a vizsgálat idejére a Fidesz felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben. Ezt a néppárti közgyűlés 190 igen, 3 nem szavazattal fogadta el.

Orbán Viktor azt bizonygatta a döntés után, hogy a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti a jogai gyakorlását, Joseph Daul, a Néppárt vezetője pedig a Twitteren szenvedő szerkezetben közölte: a Fidesz fel lett függesztve, de a lényeg nyilván a felfüggesztés ténye.

Kocsis Máté az MTI-nek ugyanakkor azt emelte ki, hogy miközben az európai szocialistáktól Judith Sargentinin és a liberális médián keresztül Gyurcsány Ferencig mindenki a Fidesz kizárását követelte a néppárttól, aközben a tanácskozáson a pártcsalád nem döntött sem a kizárásról, sem a felfüggesztésről.

A Fidesz önként határozott úgy, hogy egy ideig nem vesz részt az EPP munkájában.

Kocsis Máté a baloldali aláírásgyűjtésekre reagálva azt is leszögezte: a valótlan híresztelésekkel ellentétben fel sem merült, mert fel sem merülhetett Magyarország uniós tagságának kérdése. "Mi vagyunk Európa, a magyar emberek sikeres és erős Európát akarnak, mi ezért dolgozunk" - hangoztatta a frakcióvezető.