Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Jogerősen is börtönben marad Magda Marinko

2019.03.22. 13:50

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék bírói tanácsa jogerős végzésében megerősítette az első fokon eljáró bíróság nyomozási bírójának álláspontját, miszerint Magda Marinko nem bocsátható feltételesen szabadlábra.

A büntetés-végrehajtási törvény előírásainak megfelelően a bíróság 2021-ben újra megvizsgálja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.

Magda Marinkót 1994 januárjában fogták el, majd egy orosházi asszony meggyilkolásáért, valamint egy Kecskeméten elkövetett hármasgyilkosságért 1995-ben ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre. Mivel az 1998 előtt kiszabott életfogytiglani ítéletek csupán 25-30 évre szóltak, így Marinko esetében nem tényleges életfogytigról volt szó - először tehát most vizsgálhatták felül. Marinko büntetését 2005-ben újabb 200 nappal toldották meg hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A magyarországi ítélettel egyidőben Marinkót a társaival elkövetett palicsi és szabadkai gyilkosságok miatt – összesen nyolc ember lelövéséért – Jugoszláviában halálra ítélték. Az ítéletet a halálbüntetés eltörlése után 40 év szabadságvesztésre változtattak át, ennek letöltését magyarországi szabadulását követően kezdheti meg.

Marinko a Szerbiában elkövetett gyilkosságait részben a Szabadkai Halálkommandó nevű csoport tagjaként, részben bérgyilkosként követte el. Előszeretettel alkalmazott módszere az volt a Wikipedia oldala szerint, hogy áldozatait éjszaka látogatta meg, felébresztette őket hangtompítóval felszerelt fegyverével, majd amikor azok rájöttek, hogy mi történik, lőtt. 

A feltételezések szerint a sorozatgyilkosnak akár több tucat áldozata is lehetett. Magyarországon is vizsgálták a szerepét egy 1994-es szegedi családirtás ügyében, de ezt nem sikerült rábizonyítani.