Ólmos víz folyik a gazdagréti iskola csapjaiból

2019.03.22. 08:54

A megengedettnél kétszer magasabb ólomtartalmat mértek a Gazdagrét-Csíkihelyek Általános Iskola csapvizében. Az iskolában egy hete palackos vizet osztanak, nehogy igyanak a csapvízből, amely a vizsgálatok szerint 22,6 mikrogrammot tartalmazott s hosszú távon mérgező anyagból – írta a Bors.

Mivel az iskolát fenntartó Dél-Budai Tankerületi Központ az első nap osztályonként mindössze három darab 1,5 literes palackos vizet biztosított, a szülők másnap akcióba lendültek és osztálypénzből vettek kartonszámra vizeket, tudtuk meg az egyik apukától. Azt nehezményezi, hogy a szülők nagyon kevés információt kaptak az iskolától, csak a Szülői Munkaközösségek vezetőin keresztül értesültek arról, hogy mi történt.  

Bruckner László, az iskola igazgatója azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a héten az ÁNTSZ végzett egy alaposabb mérést az iskolában, amelynek csak jövő héten lesz meg a hivatalos eredménye, ám azt az előzetes információt kapta, hogy

az új vizsgálat nem mutatott ki hibát, tehát a határérték alatt van az ólommennyiség a vízben.

Hozzátette, a hét közepén már a Tankerületi Központ is elhalmozta vízzel az iskolát, így egy jó darabig úgyis bőven ellennének, ha jövő héten az derülne ki, hogy továbbra se fogyasztható a csapvíz. 

Az Újbudai Önkormányzat szerdán kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, elrendelték további három gazdagréti óvodában és két bölcsődében a vízvizsgálatot. Megkeresésünkre elmondták, hogy két független cégtől rendelték meg a kontrollvizsgálatot, ezek eredménye jövő kedden lesz meg. Amíg nem tudni biztosan, hogy a többi gazdagréti intézményt is érinti-e a probléma, a Tankerületi Központ mindenhol biztosítja a palackos vizet. Az önkormányzat szerint korábban nem volt egészségügyi határértéket átlépő szennyezés az általános iskola ivóvizében. Évente kétszer vizsgálják a víz minőségét és az iskola csak akkor kap visszajelzést, ha valamilyen probléma tapasztalható az eredményekben. 

Nagyon régi vízvezetékekben gyakran ólomtartalmú csöveket használtak, ám az iskola 1986-os építésekor ez már nem fordulhatott elő. (A vízművek egyébként is rendszeresen ellenőrzi a vízminőséget, így ennek az adatnak már korábban ki kellett volna buknia, ha a vezetékben a kezdetektől ott lett volna az ólomforrás.) A vezetékek pontos feltérképezése és a kérdéses szakasz cseréje milliós tétel is lehet az iskola épületében.