A lottószám, aminek még Bolyai János is melléikszelne

DMARC20190323047
2019.03.23. 20:37

A Szerencsejáték Zrt. jó szokása szerint megtartotta heti esedékes ötöslottó-sorsolását. A 3,4 milliárdos főnyeremény-opciót a nagy eseményhez illő, előkelő nyerőszámokkal kísérték. De tényleg, ennyi címet és kitüntetést még egy ellentengernagy sem visel, mint az eheti nyerőszámok. Nézzék csak:

  • 7: jó, ez kicsit kommersz szerencseszám, már a népmesei vonatkozásokból is rengeteg van (hetethét határ, hétfejű sárkány, a király hét fia, und so weiter), de mégiscsak egy másodfajú Szábit-prímről és másodfajú Leyland-prímszámról beszélünk, ami ráadásul Woodall-szám is, szóval akinek baja van a hetessel, az nyerjen milliárdokat egy másik középpontos oktaéderszámmal, ha annyira okos.
  • 17: tudták, hogy az olaszok ugyanúgy paráznak a 17-es számtól, mint más nemzetek a 13-astól? Ennek részben az az oka, hogy a római 17-es (XVII) karaktereit át lehet rendezni olyan sorrendben, hogy az azt jelentse, hogy „éltem” (VIXI). Meg aztán, lássuk be, tényleg rémisztő, hogy a 39 és az 55 valódiosztó-összege egyben a hatodik Mersenne-prímkitevő is.
  • 42: kicsit álságos volt ezzel az elkoptatott Douglas Adams-referenciával jönni (a Galaxis útikalauz stopposoknak c. regényben a 42-es szám volt a válasz Az Élet, A Világmindenség Meg Minden kérdésére), ami annyira menő akar lenni, hogy primitív áltökéletes létére szuper-multiperfekter is, de jó, akkor legyen a negyvenkettő.
  • 53: látszólag szürke és jelentéktelen szám, de nem, az ötvenhármas egy jó prím, sőt, egy kiegyensúlyozott prím, ami – be fognak szarni – egy olyan, szigorúan nem palindrom szám, ami a tizenhatos számrendszerben H-A-R-M-I-N-C-Ö-T alakban írható föl. Próbálják már eltalálni az ötvenhármast ilyen előélettel! Hát ennek még egy Bolyai János is melléikszelne!
  • 76: végre egy tisztességes nontóciens Lucas-szám, ami egyben Erdős–Woods-szám is, tényleg kellett már, az meg, hogy tizennégyszögszám, különösen szép.

A jokerszám 291420 volt, az öttalálatos szelvények száma 0.

  (MTI)