Van valami kísérteties az egészben

IMG 8224
2019.03.23. 13:31
Több hónapos előkészület után kezdték meg szombat reggel a második világháborús amerikai bombák kiemelését Budafokon. Reggel 10 óráig 3200 embernek kellett elhagyni az otthonát az érintett városrészben. A művelethez egy kilométeres szakaszon teljesen lezárták a területet, nem jártak a vonatok és a hatos utat is el kellett kerülni. Németh Szilárd a helyszínen köszönte meg a honvédek munkáját. Végül délután négyre sikerült kiemelni mindkét, egyenként egytonnás bombát a Dunából, az elszállítás után a lezárásokat is feloldották. Helyszíni riport.

Már reggel hét óra előtt elkezdtek gyülekezni a rendőrök a budafoki Városház téren, majd fél nyolc környékén rajzottak szét az előre kijelölt épületekhez és útszakaszokhoz. Hétfőn dobták a lakosok postaládájába a tájékoztatót, öt napjuk volt, hogy kitalálják, hova menjenek az otthoni pihenés helyett.  Fokozatosan jöttek ki reggel a házakból az emberek, többen nagy csomagokkal a kezükben indultak útnak, de volt, aki csak egy képregénnyel a kezében szállt fel a buszra.

Gabriella előre átgondolta, miket vigyen magával, mert ki tudja, mi történik a bombával. "Elviszem a kutyámat egy kutyapanzióba, aztán azt tervezem, hogy sportolok és beülök egy kávézóba dolgozni" - meséli. - "Furcsa érzés volt reggel összepakolni és úgy elhagyni a házat, hogy mindenhol teljes csend van és lehúzták a redőnyöket. Van valami kísérteties az egészben."

Egy másik, Indexnek nyilatkozó családnak nehézséget okozott, hogy hol töltsék a napot a kutyájukkal. "Megetettük reggel a tyúkokat, aztán olyan nyolc körül elindultunk a terhes feleségemmel, a kisfiammal és a szívbeteg apósommal" - magyarázza a családfő. - "A kutyával nem tudunk sehova se bemenni, menhelyre pedig nem szeretnénk elvinni, ezért sétálunk a környéken, leülünk egy parkban és várjuk, hogy visszamehessünk. Még szerencse, hogy jó idő van."

Az Önkormányzat három kerületi iskolában nyitott meg befogadóhelyet, ahova a személyi igazolvány felmutatásával bemehettek a lezárt terület lakói és leülhettek pihenni, beszélgetni, sőt, a gyerekeknek játékokat is szerveztek. A Kolonics György Általános Iskolában helyezték el a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi helyiségét. Itt azok az idős emberek töltik a napot, akik otthoni ellátásra szorulnak. Kiss Andrea, a kerületi Szociális Szolgálat vezetője az Indexnek elmondta, hogy a háziorvosok bevonásával 9 főt számoltak össze, akiket munkatársai autóval szállítottak a Vöröskereszt ideiglenes befogadóhelyére, a szakápolásra szorulókat pedig a Szent Imre Kórház fogadta be.

Buncsik Ildikó, a Magyar Vöröskereszt igazgatója megmutatta, hogy az egyik helyiségben a mentő kiérkezéséig sürgős esetben is ellátást tudnak nyújtani az idős embereknek, itt lepihenhetnek, ha elfáradnak, a klubhelyiségben pedig egész nap filmeket vetítenek, szendvicseket készítenek, társasjátékoznak, keresztrejtvényt fejtenek. "Többeknek ez egy program, hogy végre találkoznak a szomszéddal, mert egyébként ki se tudnak mozdulni otthonról." Amikor ott jártunk, épp az Indul a bakterház című filmet vetítették, az egyik asztalnál pedig sakkoztak. 

 10 óra után néhány perccel szellemvárossá alakult a lezárt terület, ekkor már csak rendőröket, polgárőröket lehetett látni, akik elfoglalták a megállókat, kereszteződéseket és mindenkit kitereltek. Az autósokat és gyalogosokat a kijelölt terület határánál megállították és nem engedték tovább, a honvédség tűzszerészei pedig a rendőrség jelzését várták, hogy elkezdhessék a műveletet.

Több bolt és kávézó nem tudott kinyitni a lezárás miatt, akik pedig az érintett terület közvetlen közelében vannak, se jártak jobban. A 100 forintos boltban arra panaszkodtak az eladók, hogy a lezárás miatt feleslegesen nyitottak ki, mert semmi forgalom nincs, teljesen kihalt az egész környék. 

Fél 11 körül rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a Magyar Honvédség a Duna-parton, ahol Németh Szilárd megköszönte a műveletben résztvevő katonák, rendőrök és önkormányzati dolgozók munkáját. "A magyar honvédség emberei egyedülálló képességgel rendelkeznek. Csak ők tudják ezt a feladatot elvégezni" - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Hozzátette, hogy a támadó bombák a legveszélyesebbek közé tartoznak, kiemelésük nagy szakértelmet igényel. 

"Az előzetes tervek alapján 10 óráig történt volna meg a terület kiürítése, ez azonban csúszott egy kicsit. A hatos út lezárása az utolsó lépés, utána a tűzszerészek megkezdik a bombák kiemelését" - mondta el Borsos József ezredes. - "Hogy meddig tart a művelet, az attól függ, milyen állapotban van a bomba. Nehézséget okoz, hogy az egyik bombának nem látható jelenleg az orra. Amint megtörténik a hatástalanítás, feloldjuk a zárat és a lakosok visszamehetnek otthonaikba."

Szilágyi Zsolt ezredes azt nyilatkozta, október óta várnak a megfelelő vízállásra, hogy el lehessen kezdeni a műveletet, az előkészítési munkák hónapokig tartottak. A hadihajók először kiemelik a bombákat, majd a tűzszerészek hatástalanítják, aztán elszállítják a hadikikötőbe és később szárazföldön semmisítik meg, részletezte a forgatókönyvet. 

Végül délután három körül a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebook-oldalára posztoltak néhány képet arról, ahogy kiemelik éppen a bombákat a vízből. "Hadihajós és tűzszerész katonák megkezdték a budafoki 1 tonnás bombák kiemelését a Dunából" - írták. Később egy közleményben foglalta össze a fővárosi kormányhivatal a történteket, és jelentették be a lezárások feloldását, amit a képek alatt olvashat.

"A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái szombat kora délutánra kiemelték és sikeresen hatástalanították azt a két amerikai bombát, amiket a Duna budafoki szakaszán még 2018. októberében találtak.

A művelet ideje alatt a rendőrség 1 kilométeres sugarú körben kiürítést és zárást rendelt el, az érintettek számára négy közeli befogadó helyet nyitottak meg. A lakosok visszatérhetnek otthonukba, a 6-os számú főúton és az érintett utcákban, valamint a MÁV Kelenföld-Érd alsó közötti vonalszakaszán ismét megindulhat a forgalom. A kiemelésre a Duna alacsony vízállása miatt korábban nem volt lehetőség.

A kiürítésre és a műveletre Budapest Főváros Védelmi Bizottsága koordinációja mellett készült fel a honvédség és a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, Budafok-Tétény Önkormányzata és a számos közüzemi szolgáltató" - írták.

(Borítókép: Kiürített utca Budafokon 2019. március 23-án. Fotó: Varga Jennifer / Index)