Orbán Viktor: Semmilyen pártfegyelem miatt nem adom fel a keresztény Európa megvédését

2019.03.24. 08:44
Az elmúlt napok békülékenyebb hangja után hazai pályán ismét keményen beleszállt Orbán Viktor Brüsszelbe. Vasárnap reggeli interjújában úgy fogalmazott, nem engedünk a brüsszeli buborékban élő politikusoknak, nem mi vagyunk értük, hanem ők vannak értünk. A miniszterelnök szerint a Timmermans-félék hazájukban akkorát estek, mint az ólajtó, ezért magyaráznak nekünk.

Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában elsősorban az Európai Unióhoz és az Európai Néppárthoz (EPP) fűződő viszonyáról beszélt.

A néppárti kizárási kezdeményezés és az önkéntes felfüggesztés kapcsán a már ismert gondolatokat ismételte meg, vagyis a Fidesz eltávolítását kezdeményező pártok bevándorláspártiak, a Fidesz viszont meg akarja akadályozni a migrációt, ezért megtámadták a pártot, de a Fideszt nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni, ha nincs megoldás, akkor a Fidesz maga lép ki.

Egy meglepő fordulat szerint Magyarországon az emberek növekvő mértékben, 75-80 százalékban azt gondolják, hogy Magyarországnak az Európai Unió tagjának kell maradnia, és az Európai Unió népszerűsége azért nő, mert 2010 óta  Brüsszellel szemben nem szolgai módon viselkedünk, hanem a nemzeti büszkeség talaján állunk. Orbán szerint ezt az emberek érzik, és így ott szeretnének lenni az unióban, részt kívánnak venni a folyamatokban.

Jó ez az Európa, de meg kell változtatni

A miniszterelnök szerint ugyanakkor figyelmeztető, hogy egy felmérés szerint az emberek 62 százaléka azt gondolja, hogy az EU jelenlegi vezetése nem jól képviseli az európaiak érdekeit. 

Intellektuálisan izgalmas feladat következik, egy új Európa megépítésére van szükség, ha nem akarjuk, hogy folyamatosan teret veszítsünk."

A keresztény Európa védelme

Orbán Viktor a beszélgetés során többféleképpen is kitért az Európai Néppárt tagság felfüggesztésére. Mint mondta semmilyen pártfegyelem miatt nem adja fel a keresztény Európa megvédését és a migráció elleni harcát.

DMOHA20181123007
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Annyiban bagatellizálta is a felfüggesztést, hogy szerinte a fontos dolgok soha nem a pártmegbeszéléseken, hanem a 28 miniszterelnök találkozóján történnek, ott vannak a nehézsúlyú fiúk, az az igazi menet, és ilyen szempontból Magyarország érdekérvényesítő képessége semmit sem kopott.

Ne mondják meg milyenek legyünk

Ezen a ponton "erősödött a mondandó" és a korábbi Brüsszelellenes retorika még intenzívebb megfogalmazásokban jött elő.

Mint a miniszterelnök mondta:

a bevándorláspárti országok nem adták fel, hogy kevert társadalmú, vagy multikulturális állammá átalakítsák Közép-Európát,  De én állom a sarat, szemrebbenés nélkül a legdurvább konfliktust is vállalom, mert nálunk van az erkölcsi előny. Van egy elképzelésünk az életről, de mi nem akarjuk ezt ráerőltetni a Nyugatra, ők sem mondhatják meg, hogy mi milyenné váljunk"

Orbán szerint ugyanis a Nyugat nem ítéli veszélyesnek a terrorizmust, a kevert társadalmat, de azért, mert egy ország nagyobb, nem mondhatja meg, hogy milyenné váljunk - üzent Angela Merkelnek.

Böjti időszak

Rázhatják az öklüket, tapsolhatnak ütemesen, de a magyar emberek fogják eldönteni, hogy itt mi történjen, a kevésbé fontos kérdésekben lehet kompromisszumot kötni, de most böjt van és a böjti időszak arra való, hogy a fontos dolgoknak adjunk elsőbbséget és a lényeg a migráció."

- vélte Orbán.

Brüsszel ugyanis nagyon messze van, egyrészt 1600 kilométerre, másrészt az ottani politikusok felettünk lebegnek. Mindig együtt csinálnak mindent, saját nyelvük van, buborékban élnek, ez egy brüsszeli bürokratikus elit. 

Orbán szerint: "Ne engedjük, hogy a brüsszeli buborék elemeljen minket a Földtől!"

Európa nem Brüsszel, hanem Európa a tagállamok. Mi bíztuk meg őket és nem ők alkalmaznak minket, ezért nekünk kell megmondani nekik, hogy mit tegyenek. 

Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az nekünk nem jó.

Brüsszel bűneinek felsorolása így nézett ki pontokban:

  • 2010-ben, a görög válság idején, ők nálunk is megszorítást akartak, mi inkább elküldtük az IMF-et és adót csökkentettünk.
  • azt akarták, hogy a bankok százszoros nyereséget érjenek el a devizahiteleseken, mi elszámoltattuk a bankokat
  • azt akarták, hogy engedjük be a migránsokat, mi kerítést építettünk.
  • kérték, hogy emeljünk rezsit, mi rezsit csökkentettünk.

Timmermans

Egyik fő kritikusára, Frans Timmermans holland politikusra hosszabban is kitért a miniszterelnök. Elmondta, hogy ő külső cégek tanulmányai alapján is figyeli, hogy mit akarnak és mit nem akarnak az európai emberek (első számú céljuk, hogy ne legyen migráció), vannak azonban Timmermans-félék, akik ezt nem követik.

Timmermans ezért elveszítette az emberek bizalmát, akkorát bukott, mint egy ólajtó. Orbán szerint ez jellemző Brüsszelre, aki hazájában már nincsen a pikszisben, azt elküldik Kelet-Közép-Európába okoskodni.

Választások

A közszolgálati rádió riportere, aki addig főleg a Fidesz európai fontosságát alátámasztó felmérések ismertetett, végül feltette a kérdést::

Két hónap van hátra az EP-választásokig, mi a Fidesz és a kormányzó pártok feladata ebben a két hónapban?

És, bár az elmúlt napokban úgy tűnhetett, hogy nem a Jean-Claude Junckert ekéző plakátok lesznek a politika fő sodra, Orbán határozottan azt mondta

A magyar kormány leleplezte Brüsszel terveit a migrációval, ezért most dühösek, nem szabad meghátrálni, folyamatosan tájékoztatni kell az embereket, tisztában kell lenniük azzal, hogy mire készül Brüsszel."   • Hírek
  • Hírek