Korlátozhatják a képviselők belépési jogát a közintézményekbe

2019.03.26. 10:58
A parlamenti képviselők belépési jogáról szóló szabályok felülvizsgálatát javasolja Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke. Az állásfoglalást Kövér László házelnök kérte, miután problémaként merült fel a decemberi tévészákházas események után, hogy ki biztosítja a képviselők belépési jogát a közintézményekbe. Az elnök meg akarja akadályozni a "visszaélésszerű látogatásokat", derül ki az Indexhez eljutott dokumentumból.

Emlékezetes, hogy tavaly decemberben több ellenzéki képviselő behatolt az MTVA székházába, hogy beolvastassa a túlóratörvénnyel kapcsolatos öt pontot, ám találkozni akkor senkivel nem tudtak a politikusok. Sőt, Hadházy Ákost és Szél Bernadetett kihajították a biztonságiak, a földre kerülő DK-s Varju Lászlót pedig szintén pár biztonsági vette kezelésbe.

Ezután tette fel több ellenzéki politikus a kérdést – hivatalosan is –, hogy vajon ki tud segíteni abban egy országgyűlési képviselőnek, hogy élhessen a törvény adta jogával, hogy bejusson egy közintézménybe. Kitől kérhetnek segítséget a képviselők, ha egy közintézmény megtagadja tőlük ezt a jogot?

Az Országgyűlési törvény ugyanis úgy fogalmaz: "a képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít." Ám azt nem jelöli meg az érintett szakasz, hogy ki felelős a rendelkezés érvényesüléséért.

Sajátos passzolgatás indult az érintettek között, ki biztosíthatja a képviselők belépési jogát. Miután a belügyminiszter közölte, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre, Kövér László a mentelmi bizottsághoz fordult, amely visszadobta a labdát, így Kövér a parlament igazságügyi bizottságának állásfoglalását kérte.

Ez született meg mostanra, és az Indexhez eljutott dokumentumban Vejkey Imre KDNP-s elnök a törvény felülvizsgálatát javasolja - olyan kiegészítésekkel, amely a belépési jog korlátozását vetíti előre. Az elnök ezt írta:

  • A bizottság úgy véli, hogy a képviselő tájékozódásának elsődleges színtere a parlamenti munka.
  • Ami a képviselőnek a közigazgatási szervekhez, közintézetekhez és közintézményekhez való belépési jogát illeti, a bizottság álláspontja szerint e jog sem parttalan, nem értelmezhető kiterjesztően és nem gyakorolható visszaélésszerűen.
  • E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.
  • A belépési jog pusztán olyan kiegészítő jellegű eszköznek tekinthető, amelynek alapvető célja a képviselő egyéb jogai gyakorlásának elősegítése a belépésre vonatkozó adminisztratív szabályok egyszerűsítése által.
  • A belépési jog tehát nem irányulhat a képviselő nem rendeltetésszerű joggyakorlásának elősegítésére.

A bizottság ezért szükségesnek tartja "az Országgyűlési törvény 98. § (1) és (4) bekezdésében foglalt szabályok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy mind a képviselők, mind az érintett állami szervek kiszámítható és ellenőrizhető módon gyakorolhassák jogaikat és teljesíthessék kötelezettségeiket."

Az igazságügyi bizottság kedden tárgyalja az állásfoglalást, a Fidesz-KDNP-nek megvan a többsége a bizottságban, így ennek elfogadása formaság. (Frissítés: 8 igen, 4 nem arányban el is fogadták.) Mindezek alapján a bizottság, vagy a házelnök is javaslatot tehet arra, hogy változtatják a belépési jog szabályozását.

Arató Gergely, a DK képviselője, az igazságügyi bizottság tagja sajtótájékoztatóján "felháborítónak" nevezte, hogy "korlátozni akarják a belépési jogot". Arató azt is mondta, hogy a bizottság kapott egy "szép géppel írt feljelentést" az Állami Számvevőszék elnökétől is, aki sérelmezte az intézménye előtt tartott tüntetést. 

Arató szerint az állásfoglalás jelzi, hogy korábban jogtalanul korlátozták a képviselők belépési és tájékozódáshoz való jogát a tévészékházban, hiszen "ha nem így lenne, nem kellene törvényt módosítani". Ez a képviselői jog a "rendszerváltás óta létezik", amikor ezt korlátozzák, a "választópolgárok jogait veszik el". 

Az ÁSZ-elnök intézkedést kér az ellenzéki képviselők ellen

Az ÁSZ-elnök leveléről a jobbikos Jakab Péter is írt a Facebookon. Azt írta: Domokos László "levélben kérte meg Kövér Lászlót, hogy indítson eljárást azokkal a képviselőkkel szemben, akik február 10-én az ÁSZ-székház előtt tüntettek amiatt, hogy a Fidesz az Állami Számvevőszéket felhasználva akar leszámolni az ellenzékkel, kiváltképp az egymilliárdra büntetett Jobbikkal." Jakab úgy véli: "Domokos elvtársat zavarja a vélemény szabadsága, ezen belül zavarja a kritika, a tüntetés, a matrica." 

Az Index megismerte az ÁSZ-elnök levelét, amelyben Domokos László azt írta: az ÁSZ álláspontja szerint az intézményhez vonuló tüntető ellenzéki képviselők "visszaéltek a jogaikkal", "a képviselői igazolványukat nem a rendeltetésnek megfelelően használták", "anyagi kárt okozva megrongálták az ÁSZ tábláját" (itt arra céloz, hogy a képviselők az igazolványukat felmutatva kéredzkedtek át a rendőrsorfalon, és az ÁSZ táblájára Fidesz-matricát ragasztottak). 

Az elnök úgy látjat, hogy az ellenzéki pártok képviselői "megszegték a képviselői esküjükben foglaltakat". Ezért kéri Kövér Lászlót (itt olvasható az ÁSZ-közleménye az ügyben), hogy tegyen intézkedéseket. 

Az ÁSZ később a képviselőkre külön regált: "Az Állami Számvevőszék azt javasolja Arató Gergelynek, a Demokratikus Koalíció képviselőjének, illetve Jakab Péternek, a Jobbik képviselőjének, hogy a folyamatos vádaskodás, valamint a közvélemény szándékos félrevezetése helyett dolgozzanak azon, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártjuk betartsa a törvényeket."