Jövő héten visszaviszik a börtönbe a Teréz körúti robbantót

2019.03.27. 13:23

A jövő héten elhagyhatja az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet P. László, aki életfogytiglant kapott a Teréz körúti robbantás miatt. A 24.hu értesülései szerint

P. Lászlót a héten még megfigyelés céljából bent tartják a kórházban, a jövő héten azonban visszaviszik a börtönbe.

Mi is beszámoltunk arról, hogy idegösszeomlást kapott a börtönben a Teréz körúti robbantás miatt életfogytiglanra ítélt Teréz körúti robbantó, ezért a 27 éves férfit átszállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI). Az igazságügyi szakértői vélemény szerint beszámítható férfi kétszer is elmebetegeknek járó terápiában részesült, amióta börtönben van.

Szikinger István, a férfi ügyvédje azt mondta: védencét 2017. március 31-én vitték be először az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet neuropszichiátriai osztályára. Itt több mint egy hónapig haloperidol- és rivotrilinjekciós terápiában, illetve gyógyszeres kezelésben részesült. 2017. december 13-án P. Lászlót ismét bevitték az IMEI neuropszichiátriai osztályára, ahol nyolc napig ismét haloperidol- és rivotrilinjekciós terápiában részesült. Karácsony előtt három nappal vitték vissza a börtönbe ahol esetenként 2 milligramm rivotrilt kapott, majd megszüntették a gyógyszeres kezelését.

P. László  2016. szeptember 24-én távirányítóval robbantott fel a Teréz körúton egy házi készítésű bombát. Két rendőr életveszélyesen megsérült. A támadás kifejezetten a rendőrök ellen irányult, akiktől meg akarta szerezni a fegyvereiket, de ezt nem tette meg. 

P. László a robbantás után küldött egy elektronikus levelet a Belügyminisztériumnak, amelyben azt írta, hogy majd ismerteti követeléseit. A férfit három hét múlva fogták el Keszthely közelében.    A számítógépén ezután találták meg annak a levélnek a piszkozatát, amelyben 1 millió eurót akart követelni.  Idén m árcius 12-én jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték 

minősített emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt, legkorábban 30 év múlva szabadulhat. 

A táblabíróság a történteket terrorcselekmény bűntettének minősítette. P. Lászlót emellett kötelezték az eljárás során felmerülő 110 millió forintos  bűnügyi költségből 40 millió forint megfizetésére is. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.