Rajzszöget tett a játékmotorokra, mert zavarhatta a gyerekzsivaj

Untitled-1
2019.03.28. 16:49 Módosítva: 2019.03.28. 19:05
Valaki rajzszögeket ragasztott a kismotorokra, és szétvágta a gyerekek labdáit a Ferencvárosban működő Lepke-lak Családi Napközi udvarán. Hét társasház használja a közös kertet, a napközi vezetője szerint az egyik szomszéd lehet az elkövető, akit a gyerekek hangoskodása zavarhatott. Szerencsére senki nem sérült meg, mert a pelenka felfogta a kismotorból kiálló éles tárgyat. A rendőrség nyomozást folytat az ügyben, a szomszédok nem értik, mi vihetett rá valakit erre a kegyetlenségre.

A Pesten Hallottam nevű zárt Facebook csoportban posztolta kedd este Geicz-Molnár Szilvia a képeket a játékmotorokról, amelyek ülésére valaki – az éles részét fölfelé fordítva – rajzszögeket ragasztott.

Sajnos élnek közöttünk emberek, akiket a pici gyerekek bántalmazása sem vet vissza a kicsinyes bosszúhadjárata miatt. Kinek, milyen bonyolult személyiségnek és lelkületű embernek jut eszébe a kertben levő kismotorok ülésére rajzszögeket ragasztani pillanat ragasztóval?

– teszi fel a kérdést a Lepke-lak Családi Napközi elkeseredett vezetőnője.

Középső-Ferencváros rehabilitált részén, a néhány éve parkosított Ferenc tér egyik társasházában nyitott meg 2011-ben a családi napközi, ahova főként a környékről érkeznek a bölcsődés korú gyerekek. Szép időben a gondozók rendszerint leviszik a gyerekeket a kertbe, amit hét társasház ölel körül. A kulccsal zárt udvar tulajdonosa és üzemeltetője a Ferencvárosi Önkormányzat, a homokozót és a hintákat a családi napközi és a lakók közösen használják. 

Az egyik szomszéd lehet az elkövető

Hétfőn hűvös volt, így aznap nem vitték le az udvarra a gyerekeket, kedd délelőtt viszont ideális volt az időjárás a kinti játékhoz.

Az egyik kisfiú olyan furán ült a motoron. Meg akartuk nézni a pelenkáját és amikor felállt, akkor vettük észre, hogy egy rajzszög akadt bele a nadrágjába

– meséli a napközi vezetője az Indexnek. Szerencsére senkinek nem esett baja, a gondozók hamar észlelték a bajt, és azonnal elkülönítették a veszélyes játékokat, Geicz-Molnár Szilvia pedig hívta a rendőrséget.

A nyomozók ujjlenyomatokat, DNS-mintákat vettek a motorokról és magukkal vitték a szétvágott labdákat. „Bízom benne, hogy sikeres lesz a nyomozás és megtalálják a tettest. Alapvetően a békés megoldás híve vagyok, örülnék, ha megkeresne az elkövető és négyszemközt beszélgethetnénk arról, hogy mi vitte erre a cselekedetre” – mondja a vezetőnő. Azt meséli, a házban lakókkal jó a kapcsolatuk és kedd óta többen is jelezték neki, hogy felháborodtak a kegyetlenségen. Szerinte valamelyik szomszédos épület lakója lehet az elkövető, mert csak kulccsal lehet bejutni a kertbe. Konkrét ötlete is van, hogy ki az, de azt nekünk nem árulta el.

Térfigyelő kamera lehetne a megoldás

„Két hete költöztünk a házba a párommal. Nem akartam elhinni, hogy ezen a környéken ilyen előfordulhat. Hogy lehet gyerekeket bántani?” – kérdezte megdöbbenve Emese, az egyik szomszéd. – ”Persze hallani lehet, hogy gyerekek vannak a házban, de ez egyáltalán nem zavar engem.” 

Nem ez volt mostanság az első furcsa eset. Mint a lépcsőház faliújságján olvasható, nemrég egy babakocsit loptak el a házból, míg korábban valaki szétszórta a játékokat a környező utcákban.

És hogy mi lesz a jövőben?

Nem engedhetem, hogy megfélemlítsenek minket, továbbra is lejárunk a gyerekekkel az udvarra

– jelenti ki Geicz-Molnár. Habár a téren van egy játszótér, sokkal biztonságosabb a zárt udvaron maradni, mert így nem kell átmenni úttesten a gyerekekkel, és kényelmesen elfér itt is a csoport.

Nagyon szeretnénk, hogy felszereljenek egy kamerát a kertben. A nyomozók első kérdése is az volt, hogy nincs-e felvétel az esetről.

Nagy volt a nyüzsgés csütörtök délelőtt a Ferenc téren, babakocsis anyukák és kisgyermekek élvezték ki a napos időt, a játszótéren egy másik családi napközi csoportja gyülekezett. Edina két és fél éves gyermekével gyakran jár ide játszani, egy utcára laknak.

Azt mesélte, ilyenkor zsúfolásig megtelik a játszótér, nem véletlen, hogy az önkormányzat épít egy másikat is szemközt, amelyet hamarosan átadnak. Edina szerint ez egy kifejezetten biztonságos és jó környék, ahol sok gyermekes család lakik, neki is több szomszédjában van gyerek. Mint az Indexnek elmondta, a Ferenc téri házhoz hasonlóan sok épülethez tartozik belső kert, több helyen csúszdával, homokozóval, így többen ki se mozdulnak a házból. 

Az Önkormányzat korábban már kiállt a családi napközi mellett

Kerestük a Ferencvárosi Önkormányzatot, hogy megtudjuk, milyen óvintézkedésekkel segítenék a családi napközit, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

FRISSÍTÉS 03.29-én: Az Önkormányzat később megírta az Indexnek, hogy Bácskai János polgármester utasítására kamerarendszer felszerelését rendelték meg a Ferenc tér 13. udvarán. Ezzel kapcsolatban már pénteken felveszik a kapcsolatot a Közterület-felügyelet vezetőjével. Hozzáteszik továbbá, hogy elfogadhatatlannak tartják ezt a fajta magatartást, amelyre tudomásuk szerint még nem volt példa a kerületben. "Különösen felháborító, hogy ez a cselekmény kisgyermekek ellen irányult. Reményeink szerint a kamerarendszer telepítése fokozza a biztonságot és a soha többet fordul elő ilyen eset" - írják.

Egy korábbi esetben is kiállt már az Önkormányzat a családi napközi mellett, tudtuk meg a vezetőnőtől. 2012-ben a szomszédos ház közös képviselője levelet írt Geicz-Molnár Szilviának, amelyben azt állította, hogy a napközibe járó gyerekek nem jogosultak a kert használatára és a családi napközi többlethasználata sérti a társasházak tulajdonosainak érdekeit. Kijelentette, hogy „a napközi a tulajdonostársak hozzájárulása nélkül nem jogosult semmiféle átalakítást végezni a kertben, pl. csúszdát létesíteni”. A levél végén felszólította a napközi vezetőjét, hogy szüntesse meg a jogellenes állapotot.

Formanek Gyula, a kerület akkori alpolgármestere válaszolt a közös képviselő levelére. Ebben azt írta, hogy az érintett társasházak megállapodása hiányában a közös zöldterületek kezelése és fenntartása a tulajdonost, azaz az önkormányzatot terhelik, így a hasznosítás joga is őket illeti meg. Mivel a napközi rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel, az önkormányzat nem ellenzi, hogy a közös kertet használják és mobil csúszdát tegyenek oda, ami nem akadályozza a többi lakót. 

A BRFK megkeresésünkre elmondta, hogy a mostani esetben a IX. kerületi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el rongálás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben. Gyanúsítottja tehát még nincs az esetnek.