Az összes tanár táppénzre ment, miután leváltották az igazgatót a kecskeméti Waldorf-iskolában

2019.03.28. 11:25 Módosítva: 2019.03.28. 11:53

Akadozik a tanítás a kecskeméti Mihály Kertje Waldorf Iskolában, miután vasárnap leváltották az intézményt két éve vezető Balla Beátát – írja a Hiros.hu. Az új igazgató hétfőn kirúgott két pedagógust, sőt egyiküket ki is tiltotta az intézményből. A tantestület válaszul egységesen táppénzre ment, és a gyerekek többsége otthon maradt. 

x

A fenntartó Gyermekkert Kecskeméti Waldorf Egyesület vezetője, Lévai Zoltán azzal indokolta Balla Beáta felmentését, hogy nem rendelkezik a jogszabályok által előírt végzettséggel. A volt igazgató, aki tanítóként folytatja tevékenységét az iskolában, ugyanakkor azt mondta, hogy amikor elvállalta az intézmény vezetését, elkezdte a kétéves vezető képzőt. Szegedre jár, és három hónap múlva kapja meg a diplomáját. 

Véleményem szerint azért váltottak le, mert én a pedagógiai kollégium konszenzusos döntéseit képviseltem, ezek pedig nem egyeztek az egyesület döntéseivel és elképzeléseivel

– mondta Balla Beáta. 

Az új igazgató, Farkas Zsuzsanna az első munkanapján két pedagógust is kirúgott. Lévai Zoltán ezt azzal indokolta, hogy külsős szakértők őket azonosították a konfliktus kirobbantóiként. 

Zubornyák Attila gimnasztikatanár elmondása szerint hétfő délben egy biztonsági embertől kapta meg a felmondólevelét, azon azonban az új igazgató aláírása szerepelt, amit nem ismert fel, ezért visszaadta. Később emiatt kitiltották az intézményből.

Az elbocsátások miatt az intézmény dolgozói egységesen álltak ki a fenntartóval szemben. Az összes pedagógus, asszisztens, valamint az óvónők is táppénzre mentek, az elmúlt két napban csak az óraadók tartják az óráikat,

a 126 gyerekből körülbelül 20-25 járnak be az iskolába, és az óvodába. 

A fenntartó vezetője Lévai Zoltán a helyzetről azt írta a Hiros.hu-nak: reméli, hamarosan mindenki felépül, és zökkenőmentesen folytatódhat a tanítás. Addig is helyettesítőkkel tervezi pótolni a hiányzó pedagógusokat.