Két férfit is köröz a rendőrség tiltott toborzás miatt

2019.03.28. 08:41

Két férfit is köröz a Készenléti Rendőrség alá tartozó Nemzeti Nyomozó Iroda tiltott toborzás miatt. Egyikük a móri születésű 25 éves Zsédely Csaba, a másik a 48 éves, kisújszállási születésű Deme Lajos

A tiltott toborzást a büntető törvénykönyv szerint az követi el, aki Magyarország területén - szövetséges fegyveres erőn kívüli - idegen fegyveres szervezetbe katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra toboroz, vagy ilyen szolgálatra vállalkozókat közvetít. A büntetési tétele egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. De tiltott toborzást követ el az is, aki nemzetközi összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép, vagy felajánlkozik, vagy kiképzik egy ilyen idegen szervezetben. 

Zsédely Csaba és Deme Lajos
Zsédely Csaba és Deme Lajos
Fotó: Police Handout

Zsédely Csabát tavaly nyár óta körözi az NNI, de ugyanazon az ügyszámon fut Deme büntetőügye is, akit viszont csak tavaly novembere óta köröznek. Kerestük a rendőrséget, hogy megtudjuk, milyen idegen fegyveres szervezetbe toborzott a két férfi, amiért körözik őket. A rendőrség a válaszában csak annyit közölt, hogy azon túlmenően, amit a körözési oldalon közzétettek, nem kívánnak mondani. 

A móri szál azért is érdekes, mert korábban szintén egy móri fiatalról, F. Viktorról derült ki, hogy az Iszlám Állam behálózta. Ő ki is utazott a Közel-Keletre, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, de Törökországban az ottani titkosszolgálat lekapcsolta. Miután 2015 tavaszán kitoloncolták onnan, fél évig még gondtalanul élt Móron, a rendőrség csak az év szeptemberében kapta el, mert egy győri ismerőse Allahot éltető kommentet írt ki a Facebook oldalára.