2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Másfél évet kapott a férfi, aki bemindenezve rendőrre támadt Tiszajenőn

2019.03.29. 17:29 Módosítva: 2019.03.29. 20:25

Másfél év börtönre ítélték azt a férfit, aki tavaly májusban Tiszajenőn, a Szolnoki úti vasúti átjáróban kábítószertől zavarodott állapotban kocsijával megállt a síneken, és többszöri rendőri felszólítás ellenére sem volt hajlandó onnan elállni. Ehelyett rátámadt, és többször megütötte és megrúgta az eljáró rendőrt, aki végül három, jogszerűen leadott lövéssel tudta csak megfékezni – közölte a bíróság

Az eset 2018. május 6-án az ezerötszáz fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben, Tiszajenőn történt. A férfi amfetamin, metamfetamin és MDMA származékot fogyasztott mielőtt volán mögé ült. Délután két óra körül ráhajtott a község vasúti átjárójára, és megállt a síneken.

A helyiek rendőrt hívtak, aki a vádlott egyik rokonával együtt próbálta megnyugtatni, és jobb belátásra bírni a drogtól zavarodott férfit. Ő azonban azt mondta, „Hagyjuk!”, majd minden indok nélkül a rendőrre támadt.

Ököllel a feje felé ütött, de a járőr elhajolt. Ekkor a rokonára rontott, és úgy megütötte, hogy a férfi a földre esett, majd ismét a rendőr ellen fordult. Ütni, rúgni próbálta, de a járőr hátrált és elhajolt, azonban így is több ütés és rúgás érte. Rádión próbált segítséget kérni, de a vádlott ráütött a kezére, amitől kirepült belőle a készülék. Elővette a gumibotját, de a férfi azt is kiverte a kezéből.

Végül elővette a szolgálati fegyverét, és többször, erélyesen felszólította: „Rendőrség! A törvény nevében felszólítom, engedelmeskedjen! Álljon meg, ellenkező esetben fegyver használatára kerül sor!”

A vádlott azonban ezzel sem törődött, ehelyett beugrott a rendőrautó vezető ülésébe, és azt kiabálta, „Nem vagy rendőr! Nem vagy rendőr!”. A járőr ekkor, hogy megakadályozza, hogy a vádlott súlyosabb bűncselekményt kövessen el, belelőtt a férfi bal combjába.

Ez sem hatott. A férfi magára csapta a rendőrautó ajtaját. A járőr kinyitotta. A férfi ekkor a meglőtt lábával újra felé rúgott, a rendőr ezért ismét belelőtt a lábába, de még ez sem volt elég. A vádlott ugyanis kiugrott a járőrkocsiból, és a rendőr felé indult, aki harmadszor is combon lőtte, amitől a férfi végül felhagyott a támadással.

Az ügyben 2018. december 21-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig két hónappal később, március 6-án, előkészítő ülésen ítéletet hozott. A férfit hivatalos személy elleni erőszak és közlekedés biztonsága elleni bűntett, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés és könnyű testi sértés vétsége miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 2-2 évre eltiltotta a közügyektől és a közúti vezetéstől.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.