Kiengedték Gulyás Mártont a rendőrségről, ahová pénteken vonult be

2019.04.01. 12:39

Ahogy azt megírtuk, március 29-én, pénteken elfogatóparancsot adott ki a rendőrség Gulyás Márton ellen. A Pesti Központi Kerületi Bíróság az elfogatást egy garázdaság gyanúja miatt folytatott ügyben rendelte el. Gulyás Mártont órákig nem lehetett elérni telefonon, de később dr. Matlák Gábor, az aktivista ügyvédje részletes tájékoztatást adott az Indexnek a történtekről. 

Matlák Gábor szerint Gulyás ellen egy 2016-os városligeti tüntetésen történtek miatt indítottak eljárást. (Az ügyről ebben a cikkben írtunk részletesen, Gulyást alapvetően egy építkezési területet eltakaró geotextil védőtakaró megrongálása miatt gyanúsítják garázdasággal, noha a biztonságiak a konfrontáció során ennél sokkal súlyosabb dolgokat követtek el.) A régóta zajló eljárás során Gulyás néhány hónapja elmulasztott egy tárgyalást, ezért adták ki ellene a körözést.

Gulyás, amint kikerült a rendőrségre az arcképe, több ismerősével együtt bement a VII. kerületi rendőrkapitányságra. Onnan a Gyorskocsi utcába vitték. Az ügyvédje már akkor azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy Gulyást akkor pénteken hazaengedik. Sőt, szerinte azzal, hogy a körözés kiadását péntek délutánra időzítették, megakadályozták Gulyás Márton hétvégére tervezett elutazását egy szomszédos, unión kívüli országba.

Az ügyvéd feltételezése beigazolódott, hiszen Gulyás Márton hétfő 11-kor kezdődött Markó utcai meghallgatása után engedték csak ki.

Ebben az ügyben a következő tárgyalási napot május 10-én tartják.

Matlák Gábor, Gulyás Márton ügyvédje a Mércének úgy nyilatkozott, hogy a péntek délután kiadott elfogatóparancs időzítése "kicseszés" volt. Az elfogatóparancs után ugyanis rögtön bíró elé kellett volna vezetni Gulyást, de a péntek délutáni időpont miatt ez csak hétfőn volt lehetséges leghamarabb. Matlák szerint "elrendelhették volna a tárgyalási őrizetbe vételt, a következő május 10. tárgyalási nap előtt, akkor Gulyást bekísérik majd rögtön másnap reggel viszik a tárgyalásra" - írja a lap.