Kövér elvette a szót, amikor Szabó Tímea az anyját emlegette

D KOS20190218013
2019.04.01. 11:11
Az EP-választás előtt utoljára ült össze a parlament, a politikusok ki is használták a lehetőséget a kampánybeszédekre. Kövér László többször fegyelmezte a képviselőket, Szabó Tímeától a szót is megvonta egy beszólásért, de még a fideszes Kocsis Mátét is leteremtette. Gyurcsány is szót kért.

Elsősorban választási kampánybeszédeket tartottak az ellenzéki szónok a parlamentben hétfőn. A dolog nem véletlen, a május végi EP-választás előtt hosszabb szünetet tart a törvényhozás, legközelebb majd a választás után ül majd össze újra az Országgyűlés.

Kövér: Szabó Tímea nem a kocsmában van

Érdemes rögtön az elején kiemelni azt a jelenetet, amikor Szabó Tímeától, a Párbeszéd frakcióvezetőjétől Kövér László elvette a szót, amikor Szabó a kormánypártiak szidalmazásban ott tartott:

a fideszesek két forintért az anyjukat is eladnák.

Kövér László erre azt mondta: "szégyellje magát, a parlamentben van, nem egy kocsmában". Később pedig Harrach Péter KDNP-frakcióvezető is visszautasította ezt, és jelezte, hogy a fideszesek szerint "tisztelni kell a gyermek-anya közötti kapcsolatot is".

Megvonták a szót Szabó Tímeától

Szabó Tímea előtte Pócs János fideszes képviselő ügyét emlegette, "aki a roma alkalmazottját egy kazánba zárta". A Fideszt amiatt ostorozta, hogy nem zárja ki Pócsot, "megtűrik az alávaló gazembert a padsoraikban". Közölte, hogy a Párbeszéd feliratozta a Pócs-videót, és elküldte az Európai Néppárt szervezeteinek.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár nem reagált a Pócs-ügyre, ehelyett az ellenzéket támadta a szokásos panelekkel.

Gyurcsány: Orbán kivezeti az országot az EU-ból

A napirend előtti blokk másik nagyobb szócsatája Gyurcsány Ferenc felszólalásánál történt. A DK elnöke ugyanis hosszú idő után szót kért napirend előtt, és arról beszélt, hogy a nem a kormány képviselőihez, hanem a választókhoz kíván szólni ("a kormány évek óta nincs beszélő viszonyban a saját országgal és az ellenzékkel, meg sem kísérelem ezt helyreállítani").

Gyurcsány arról beszélt, hogy sok politikus veszített már azon, hogy "játszani kívánt a történelemmel". Példaként említette Donald Trump amerikai elnököt, David Cameron volt brit kormányfőt, aki a brexittel "megoldhatatlan csapdahelyzetbe" sodorta országát, illetve Erdogan török elnököt, akinek a vezetése alatt harmadára csökkent a török líra értéke.

Szerinte Orbán Viktor is játszik a történelemmel, márpedig a magyar kormányfő szerinte "nem ura az európai politikájának".

Nem állítom, hogy a magyar kormányfő ki akarja vinni az EU-ból, de ennek a játéknak ez lehet a vége, hívjuk Huxitnak.

Vagyis Gyurcsány szerint Orbán politikája az EU-ból való kilépéshez/kizárásához vezethet, márpedig hosszú távon az ország érdeke, hogy részt vegyen a "nemzetek nagy közös szövetségében". Gyurcsány elmondta, ez a DK EP-programjában is hangsúlyos elem, hogy az EU tagállamainak meg kell alapítania az európai egyesült államokat, amely "fel tudja venni a versenyt a világ legbefolyásosabb hatalmaival", az USA-val és Kínával. "Nem el akarjuk adni a szuverenitást, hanem másokkal közösen gyakorolni" - mondta Gyurcsány. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy az EU-ból való kilépést választotta témaként Tóth Bertalan, az MSZP elnöke-frakcióvezetője is felszólalásban. Szerinte "a magyar kormány nyíltan szembemegy az európai értékrenddel", és miközben az uniós támogatások jó részét hazahordják, építik a diktatúrát". Tóth úgy fogalmazott, "kisodródunk az EU-ból, az MSZP-re hárul, hogy a magyar családok érdekeit képviselje az EP-ben is". 

Dömötör: Milyen őszödi tempó már ez?

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az EU-ból való kilépésről azt mondta: "az uniós tagsággal kapcsolatos állítások áprilisi tréfának gyengék", és a szocialisták "a kék vízért is gyűjthetnének aláírást". 

A Gyurcsánynak adott válaszát pedig azzal kezdte: "nem maga volt a miniszterelnök, aki szemeket lövetett ki, és még ki is tüntette a felelősöket?". Dömötör ezután felhívta a figyelmet, hogy nem szabad hinni Gyurcsány beszédének, mert ha az EP jegyzőkönyveit megnézzük, láthatjuk, mit csinálna az EP-ben.

Dömötör emlegetett egy DK-sok által megszavazott jelentést, amelynek lényege, hogy Afrikából több bevándorlót fogadjunk be. Az államtitkár szerint Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, a DK EP-listavazetője arról beszél, nincsenek bevándorláspárti tervek az EU-ban, erre "röptében megszavaznak mindent, ami növelné a bevándorlást." "Milyen őszödi tempó már ez?" - mondta Dömötör.

Dömötör ezután is Dobrevet emlegette, és azt mondta

Gyurcsányék House of cards-ot játszanak, családon belül keverik a lapokat

- célozva ezzel a magyarul Kártyavárként fordított amerikai sorozatra. Szerinte Gyurcsányék azért kampányolnak az európai egyesült államokért, mert anyagi érdekeltségük van benne.

Kocsis: Áprilisi tréfa az EU-kilépés

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az EU-ból való kilépésre szintén azt mondta, mint Dömötör: betudják áprilisi tréfának, "abból is a rosszabb fajta". Ezután Gyurcsány Ferenc felszólalásából azt a részt emelte ki, hogy Gyurcsány szerint a magyar szuverenitást "másokkal közösen kell gyakorolni". Kocsis szerint kíváncsi lenne, mit szólnának ehhez a márciusi ifjak, vagy a 89-esek.

Ekkor jött egy kis közjáték, amelynek keretében Kövér László Kocsis Mátét teremtette le:

  • Arató Gergely, DK-s képviselő: nem hallani, mit kiabál
  • Kocsis Máté: Elnök úr, tudom, hogy állatidomári képességekkel nem rendelkezik, de valamit csináljon Arató úrral!
  • Kövér László: Kérem, frakcióvezető úr, ön is válogassa meg a szavait!

Kocsis ezután témát váltott, és arról beszélt a Magyarországon elfogott terrorista ügyét emlegetve, hogy a bevándorlás "kéz a kézben jár a terrorizmussal".

(Borítókép: Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 18-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)