Orbán Junckernek: Aki Marx-szobrot koszorúz, az idegengyűlöletből ne oktasson senkit

K EPA20150903079
2019.04.01. 17:28 Módosítva: 2019.04.01. 17:30

Aki Marx-szobrot koszorúz, az idegengyűlöletből ne oktasson senkit.

 - ezt válaszolta Orbán Viktor Jean-Claude Juncker nyilatkozatára, amikor az Atv.hu a parlament folyosóján hétfőn rákérdezett az Európai Bizottság elnökének idegengyűlöletről és nacionalizmusról szóló szavaira.  

Mint megírtuk: Jean-Claude Juncker vasárnap este azt mondta az olasz köztelevíziónak, hogy az Orbán Viktor által ellene folytatott kampánynál sokkal jobban zavarja az idegengyűlölet. Az Európai Bizottság elnöke szerint 

(Orbán Viktor) a túlzott nacionalizmus lejtőjén halad, másokkal szemben politizál, elutasít másokat, nem enged be szerencsétleneket, mivel a menekültek mindenekelőtt szerencsétlenek, (...) és én az idegengyűlölet minden formáját ellenzem.

Jean-Claude Juncker arról is beszélt, hogy ez a fajta nacionalizmus és mások elutasítása háborúhoz vezet. Az Európai Bizottság elnöke külön hangsúlyozta, hogy nem a nemzeti szuverenitást kritizálja, szereti a nemzeteket, történelmet, tájakat, kultúrát, a diverzitást, de a nemzeti identitáson túl figyelembe kell venni az európai identitást is.

A magyar kormány Soros Györgyöt és Junckert ábrázoló plakátja volt az egyik konfliktusforrás a Fidesz és az Európai Néppárt között, amely végül  felfüggesztette  a Fidesz tagságát. A kormány azóta  leszedte  a plakátokat.

(Borítókép:  Olivier Hoslet / EPA / MTI)