Orbán levélben kéri az EU-n kívüli magyarok szavazatait az ep-választásra

2019.04.01. 13:52 Módosítva: 2019.04.01. 14:35

Orbán Viktor levelet küld minden az Európai Unión kívül élő magyar állampolgárnak, írja weboldalán a Magyar Nemzet.

A miniszterelnök a levélben arról tájékoztatja a külhoni magyarokat, hogy a májusi európai parlamenti választáson már ők is rendelkeznek szavazati joggal. A levélben a kormányfő azt írja: az összetartozás új formája nyílik meg előttünk, mivel ezen a sorsfordító voksoláson minden magyar közösen nyilváníthat majd véleményt.

A levelek kézbesítése már megkezdődött, írja a lap. 

Mint korábban megírtuk: az EU-ban minden ország maga döntheti el, hogy ad-e szavazati jogot a külföldön lakó állampolgárainak.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tavaly októberben terjesztette be az erre vonatkozó  törvénymódosító javaslatot. Az azóta elfogadott törvénymódosítás szerint az Európai Parlament tagjainak választásán az a magyar állampolgár is választhat, aki 

  • Magyarországon élő, lakcímmel nem rendelkező választópolgár
  • az Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkezik.

A határon túli magyarok jelentős része kettős állampolgár, és így szavazati joguk is van. Nagy részük másik uniós országban (Szlovákia, Románia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria) él, így az EP-választáson nekik dönteniük kell, hogy a hazájukban indult pártok listájára vagy a magyarországi pártok listájára szavaznak. 

A módosítás célja az lehetett, hogy az idei EP-választásokra a kárpátaljai és a vajdasági magyarok szavazatait nyerje el  a Fidesz.