A magyarok 2-esre értékelik az egészségügyet

2019.04.02. 08:32

Sokan nemcsak a saját egészségük, hanem az egészségügy állapotáért is erősen aggódnak, derült ki a Závecz Research márciusban készült kutatásából, amit a Népszava szemlézett.

Forrás: Závecz Research
Forrás: Závecz Research
Fotó: Index

Az ezer ember megkérdezésével készült reprezentatív kutatás szerint a magyarok 2-es fölére értékelték az egészségügyi ellátások színvonalát. A két éve a Hír TV-nek készült kutatáshoz képest mindössze két tized százalékkal javult ez az érték. Ráadásul az enyhe javulás azoknak a 18–49 év közöttieknek köszönhető, akik még ritkábban veszik igénybe az orvosi szolgáltatásokat. Azok, akik gyakrabban megfordulnak rendelőkben, kórházakban az elmúlt két évben nem érzékeltek pozitív változást.

Závecz Tibor szerint az egészségügy romló körülményei annyira rögzültek a köztudatban, hogy a kisebb, pozitív változások, mint például a várólisták rövidülése, már fel sem tűnik az embereknek. Ennek ellenére a kutatásból az is kiderül, hogy miközben erős az aggodalom az egészségügy állapota miatt, csak minden hatodik ember vásárolna magán-egészségbiztosítást. A kutatás további megállapításairól itt olvashat.